Criza energetică: Republica Moldova împrumută de la BERD 50 milioane de dolari

Autor: , in Economic / 11 decembrie, 2019, 19:19

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va împrumuta Republicii Moldova un ajutor financiar în valoare de 50 de milioane de dolari, fiind un instrument de procurare a gazelor naturale în situație de urgență. Un acord în acest sens a fost semnat de prim-ministrul Ion Chicu și director general al BERD, Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone.

Prim-ministrul Ion Chicu califică semnarea acordului drept un „eveniment foarte important pentru Republica Moldova”, încadrându-se într-un scenariu de rezervă în cazul în care Federația Rusă și Ucraina nu vor ajunge până la finele anului curent la un numitor comun privind tranzitul gazului rusesc.

„Totuși, Guvernul contează că operatorii respectivi vor ajunge la un numitor comun și din 1 ianuarie vom primi gaze pe traseul tradițional așa cum am primit până acum. Acest acord privind acordarea unui ajutor financiar este un scenariu de rezervă”, a spus prim-ministrul.

Potrivit lui Chicu, în cazul în care cele două părți nu vor ajunge la un numitor comun, Republica Moldova va recepționa gaze naturale prin culoarul transbalcanic, iar dacă și acest scenariu va întâmpina dificultăți autoritățile vor folosi ajutorul din partea BERD pentru a procura gaze.

„Rămânem optimiști că Gazprom și Naftogaz vor ajunge la o înțelegere. În cazul în care nu reușesc până la începutul anului viitor, avem scenarii de rezervă. Recepționarea gazului prin transbalcanic este primul scenariu. Dacă vor fi deficiențe tehnice va fi activat scenariul doi, pentru care ne pregătim acum. Acest scenariu poate fi activat nu doar la început de an, dar și în februarie. Este un scenariu util pentru o perioade mai îndelungată”, a declarat Ion Chicu.

Directorul general BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone, a declarat că „mecanismul financiar asupra căruia am convenit astăzi este încă o demonstrație a angajamentului BERD față de Moldova. Acesta combină, în mod exemplar, ceea ce înseamnă BERD și ceea ce putem oferi Moldovei și oamenilor săi. Este chiar definiția unui „prieten la nevoie.”

Patrone, a menționat și faptul că astăzi, la ședința bordului BERD, s-a discutat inclusiv cofinanțarea construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.

Aranjamentul financiar semnat astăzi prevede că Moldova se angajează să reformeze sectorul gazelor, cum ar fi elaborarea legislației secundare pentru liberalizarea pieței gazelor naturale și diversificarea surselor de aprovizionare.

De menționat că asupra proiectului asistenței se lucrează din septembrie curent, inițiator al discuțiilor fiind Guvernul Maiei Sandu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X