Funcționar public pe timpul guvernării PDM, cu sute de contracte câștigate cu statul, numit șef la „Poșta Moldovei”

Autor: , in Populare / Social / 11 decembrie, 2019, 18:52

Vitalie Zaharia, funcționar de stat în timpul guvernării Partidului Democrat din Moldova (PDM), a fost numit șef interimar la Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei”. Acesta va ocupa noul post prin numire și nu în urma unui concurs așa cum insista Guvernul Sandu, pe timpul căruia fostul director al întreprinderii, Serghei Nastas, şi-a dat demisia din proprie iniţiativă, după ce fosta prim-ministră Maia Sandu a adus mai multe critici la adresa instituției.

Astfel, Zaharia a fost numit șef interimar la Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” în data de 10 decembrie. Acesta a fost numit prin ordinul Agenției Proprietății Publice, unde noul Guvern a schimbat conducerea odată cu venirea la guvernare.

Conform unui comunicat remis de „Poșta Moldovei”, Zaharia are o experiență vastă în domeniul atragerii investițiilor în Republica Moldova, promovării imaginii țării și diplomației economice.

Conform unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, firma controlată de Vitalie Zaharia, Toplider SRL, a câștigat, între 2012 și 2018, aproape 100 de contracte cu statul, în valoare de peste 42 de milioane de lei. În perioada 2016-2018, Zaharia a deținut funcția de director al Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor din Moldova (MIEPO).

Începând cu 2011, Guvernul Republicii Moldova a alocat între 10 și 15 milioane de lei pentru un program de activităţi menite să reintegreze localitățile de pe cele două maluri ale Nistrului. Programul prevede lucrări de întreținere a infrastructurii în localitățile din zona de securitate și în cele din stânga Nistrului, aflate sub jurisdicția Chișinăului. Este vorba de reparația clădirilor instituțiilor de învățământ, ale administrației locale, instalarea și extinderea rețelei de iluminare stradală, precum și asigurarea funcționării instituțiilor din mecanismul de soluționare a diferendului transnistrean.

Centrul de Investigații Jurnalistice a dezvăluit că unele dintre cele mai importante firme câștigătoare ale licitațiilor au fost societățile cu răspundere limitată Toplider și Nobil Invest, pentru început, ambele o aveau ca administratoare pe Iuliana Zaharia. Toplider și Nobil Invest sunt specializate în domeniul iluminatului stradal, dar mai execută lucrări de amenajări interioare și exterioare.

Directorul general al Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”, Serghei Nastas, şi-a dat demisia din proprie iniţiativă, la începutul lunii iulie curent.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X