Foto: europalibera.org

Procuratura Generală (PG) are la dispoziție 30 de zile pentru a prezenta un raport privind investigarea fraudei din sistemul financiar bancar din Republica Moldova. Decizia a fost luată în cadrul Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, după ce Ruslan Popov, adjunctul procurorului general Alexandr Stoianoglo, a declarat că instituția nu poate prezenta raportul întocmit de Procuratura Anticorupție (PA), întrucât noul șef al Procuraturii nu are încredere în Viorel Morari și nu își poate asuma responsabilitatea pentru datele și informațiile colectate de PA.

Popov a fost chemat astăzi la ședința Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică pentru a prezenta raportul PG privind investigarea furtului miliardului, lucru care nu s-a întâmplat pe motiv că noul procuror general nu a avut acces la datele din raportul transmis de PA către PG și nu își poate asuma responsabilitatea pentru datele din raport.

Citește și: (DOC/EXCLUSIV) Stoianoglo „sau nu a citit sau minte”? Lista beneficiarilor finali ai fraudei bancare, despre care procurorul general spune că nu există

„Domnul Stoianoglo nu are încredere în Viorel Morari. Concluziile vor fi făcute după evaluarea acestui dosar de către PG. Două săptămâni este un termen prea scurt și ireal. În maxim o lună de zile noi vom fi în stare să examinăm acest dosar, să creăm un grup de lucru și să stabilim prioritățile în elucidarea acestui caz. (…) Procurorii din cadrul Procuraturii Generale nu au avut acces la acest dosar, nu putem sa ne asumăm răspunderea pentru toate informațiile prezentate de PA până acum”, a spus adjunctul procurorului general Alexandr Stoianoglo.

Acesta susține că abia marți, 10 decembrie, șeful PA a transmis PG dosarele pe marginea fraudei bancare.

Mai mult, așa cum declara marți procurorul general, Popov spune că nu sunt clare rezultatele investigațiilor și nici date concrete despre beneficiarii finali ai furtului.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul Blocului ACUM Platforma DA, Alexandru Slusari s-a arătat nedumerit de inactivitatea PG pe acest caz și susține că este un nou caz dubios din activitatea noii conduceri a Procuraturii Generale.

„A fost o ofensă pentru toată țara. Când l-am ascultat pe domnul Stoianoglo la interviu în cadrul concursului, se crea impresia că dânsul vrea să devină procuror general în primul rând pentru a investiga jaful bancar. Cu atâta ardoare a vorbit despre acest subiect, dar iată că timp de 2 săptămâni Procuratura Generală nu a avut timp măcar să ceară toată informația pe acest dosar de la Procuratura Anticorupție. Am sentimente de deja viu. Cam aceleași argumente invoca în iunie Harunjen, când Comisia de anchetă solicita informația pe investigarea furtului miliardului. Se dădea vina pe Procuratura Anticorupția. Oare nu a putut procuror general în paralel cu razborcile (reglări de conturi – n.r.) interne din prima zi după desemnare să intre în esența unui dosar de rezonanță, investigarea căruia este așteptată de toată țara deja de 5 ani, achitând anual fără nici o vină costurile duble ale acestui furt? Și dacă ar apărea dubii privind rezultatele curente ale anchetei, era cazul de anunțat societate despre acest lucru. Fără bâlbâială de azi a procurorului adjunct”, susține Alexandru Slusari.

Și deputatul Blocului ACUM fracțiunea PAS, Igor Grosu, a catalogat situația drept o ofensă, precizând că se crează impresia că noul procuror general nu înțelege dosarul jafului bancar, dar în esență este vorba de tergiversarea anchetei.

„Eu mă simt ofensat. Ce am auzit aici sunt niște scuze și justificări. O țară întreagă vede cum procuratura generală se bâlbâie că nu înțelege ce e cu acest dosar. Ni se cere timp ca domnul Stoianoglo să intre în esența anchetei. Dosarul a fost tergiversat și acum se încercă încă o tergiversare. Noi pierdem timpul”, a declarat Igor Grosu.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, delegat prin ordinul procurorului general Alexandru Stoianoglo la Procuratura Generală timp de o lună, a declarat pentru Cotidianul.md că „situația este stranie”, în contextul în care procurorul general a prezentat informații din acest raport la ședința Consiliului Superior de Securitate și atunci nu au fost îndoieli referitor la informațiile prezentate de PA.

„Este o situație stranie. Anterior am prezentat informații din acest raport, informații care au fost prezentate în cadrul CSS. Mai mult, fostul procuror general interimar, Dumitru Robu, a transmis Parlamentului o notă privind informațiile din raport, iar un rezumat a fost plasat pe pagina de Facebook a PA. Acum deja apar întrebări stranii, în loc să se facă investigații suplimentare pentru a avansa ancheta”, ne-a declarat Viorel Morari.

În cadrul discuțiilor din Comisie, deputații PSRM și PDM nu au avut nicio intervenție pe marginea situației create, iar într-un final s-a decis acordarea a 30 de zile pentru prezentarea unui raport pe marginea investigațiilor privind jafului bancar.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here