Cercetați penal, judecătorii Ion Druță și Oleg Sternioală și-au depus cererile de demisie

Autor: , in Populare / Social / 12 decembrie, 2019, 19:12

Ion Druță și Oleg Sternioală și-au depus demisia din funcția de judecător ai Curții Supreme de Justiție (CSJ). Cererile celor doi figurează pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de vineri, 13 decembrie.

UPDATE 13 decembrie 11:00 CSM a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, demisia celor doi magistrați.

Precizăm că Ion Druță, președintele demisionar al CSJ, este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită. Cauza penală a fost inițiată după ce Serviciul de Informații și Securitate a analizat proprietățile dobândite de membrii familiei Druță, în anii 2016-2019, fiind constatată „o discrepanță esențială între acestea și veniturile legale declarate”. În ultimii trei ani, în declarațiile de avere și interese, Ion Druță nu a indicat însă faptul că ar fi achiziționat bunuri.

Cererea de demisie a lui Oleg Sternioală vine după ce la 10 decembrie CSM l-a suspendat din funcția pe vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ).

La 4 noiembrie curent, Sternioală a fost reținut pe un termen de 72 de ore, după ce procurorii anticorupție, în comun cu ofițerii CNA, au desfășurat percheziții la domiciliul și locul de muncă al acestuia. Peste două zile acesta a fost eliberat din izolatorul Centrului Anticorupție (CNA). Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, care au respins în acest fel cererea procurorilor anticorupție privind plasarea lui Sternioală în arest preventiv pentru 30 de zile.

Magistratul este cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari, caracterizată prin tăinuirea și deghizarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, transmiterii, deplasării proprietăţii reale a bunurilor ori a drepturilor aferente de către o persoană care ştie sau trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite.

Verificările premergătoarei anchetei arată că magistratul a acumulat împreună cu membrii familiei sale, venituri de circa 7 milioane de lei (pe parcursul unei perioade de referință). În aceeași perioadă, Oleg Sternioală împreună cu membrii familiei sale a cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei.

„Bănuiala rezonabilă a organului de urmărire penală este că diferența de circa 6,7 milioane dintre veniturile și cheltuielile bănuitului constituie bunuri ilicite, care au fost tăinuite, iar natura și originea acestora este deghizată prin transcrierea dreptului de proprietate pe terțe persoane, fapt care urmează a fi demonstrat în cadrul urmării penale”, conform procurorilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X