Sursa foto: jurnalul bucurestiului.ro

Ouăle de găină, vinetele, ardeii dulci, castraveții, ceapa și cartofii se numără printre produsele care în luna noiembrie curent au fost mai scumpe decât în luna octombrie, conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS).

În luna noiembrie curent preţurile medii de consum au crescut cu 0,8 la sută și, conform BNS, creeștere a fost determinată de creşterea preţurilor la produsele alimentare cu 1,9 la sută și la mărfurile nealimentare cu 0,1 la sută.

Astfel, în luna noiembrie prețurile la ouă de găină au crescut cu 12,1%, la vinete cu 69,9%, la tomate cu 24,7%, la ardei dulci cu 16,7%, la castraveți – cu 15,5%, iar la cartofi cu 3%.

De asemenea, au crescut prețurile la boboase cu 2,9%, la unt țărănesc – cu 2,2%, la lapte și produse lactate – cu 1.

Totodată, în perioada de raport au scăzut preţurile la citrice – cu 12,8%, fructe exotice – cu 6,0%, varză proaspătă – cu 2,7%, ciuperci proaspete – cu 0,7%, morcovi – cu 0,6% și zahăr tos – cu 0,5%.

Dacă ne referim la mărfurile nealimentare, menţionăm, că în perioada de referinţă preţurile la majoritatea mărfurilor au rămas la nivelul lunii precedente. Totodată, au fost înregistrate unele creşteri de preţuri la cizme de iarnă pentru copii, bărbați și femei – cu 3,0%, 1,4% și respectiv 0,6%, mobilă – cu 0,9%, confecții – cu 0,4% (în special: scurte pentru copii și haine din blană pentru femei – cu a câte 1,8%, sacouri, pulovere, jachete pentru femei – cu 1,3%, paltoane, pardesiuri pentru femei – cu 0,8%, costume pentru copii – cu 0,7%, pantaloni și costume pentru femei – cu a câte 0,6%, bluze pentru femei, sacouri, pulovere, cămăși și bluze pentru copii – cu a câte 0,4%.

Concomitent, în perioada de raport, la mărfurile nealimentare au fost înregistrate reduceri de preţuri la gaz lichefiat ambalat în butelii – cu 1,6%, autoturisme – cu 1,4%, costume de baie pentru femei – cu 1,2%, carburanți – cu 0,6%, medicamente – cu 0,4%, aparate pentru prelucrarea informației, plite electrice, covoare și preșuri – până la 0,3%.

Pentru serviciile prestate populaţiei în luna noiembrie 2019 faţă de luna octombrie 2019 au fost înregistrate majorări de prețuri la: plata pentru serviciile bonei – cu 3,8%, serviciile rituale – cu 1,7%, alimentația publică – cu 0,5%, serviciile pentru igiena personală și stomatologice – cu a câte 0,4%.

În perioada de raport au fost înregistrate reduceri de prețuri la serviciile transportului aerian de pasageri – cu 2,8%, serviciile de întreținere a copiilor în creșe și grădinițe și plata pentru închirierea apartamentelor – cu a câte 0,9%, serviciile transportului feroviar de pasageri – cu 0,2%.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here