(DOC) Garanțiile de stat pentru acoperirea fraudei bancare, investigate; Ce spunea PA despre Leancă, Drăguțan, Candu și Arapu în septembrie

Autor: , in Actualitate / Social / 12 decembrie, 2019, 13:06

Șeful Procuraturii Anticorupție, delegat la Procuratura Generală pentru 30 de zile, Viorel Morari, spune că procurorii investighează acordarea de către Guvern, în anii 2014-2015, a garanțiilor de stat pentru acoperirea fraudei bancare și devalizării Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank. Conform acestuia, la moment sunt făcute demersuri pentru a verifica legalitatea acordării garanțiilor.

Morari a declarat în cadrul unei emisiuni de la TV8 că bănuiește că sunt ilegalități, dar nu a vrut să ofere mai multe detalii.

Potrivit lui, oamenii legii investighează aspectul privind acțiunile de alocare a garanțiilor de stat în valoare de aproximativ 14 miliarde de lei în noiembrie 2014 și martie 2015, inclusiv activitatea din martie 2015 a comisiei special instituite a Ministerului Finanțelor referitor la acordarea garanțiilor de stat în sumă de 47 milioane de dolari.

Viorel Morari a menționat că există și bănuiți pe acest episod, dar a refuzat să dea nume făcând trimitere la prejudicierea anchetei.

„Să nu ne grăbim. Nu pot discuta despre dosare care se află în procedură”, a spus procurorul.

Întrebat când Procuratura a inițiat dosarul, Morari a declarat că „este greu de spus când s-a întâmplat, deoarece în permanență au fost administrate probe ce se referă la toate versiunile respective”.

„E un proces amplu. Nu poți spune când, deoarece unele probe acoperă toate versiunile înaintate, iar altele acoperă doar o parte din ele”, a mai spus Viorel Morari.

De menționat că, la 6 septembrie curent, fostul procurorul-șef interimar la Procuraturii Anticorupție, Eduard Varzar, a confirmat că investighează acordarea de garanții de stat, iar numele lui Iurii Leancă, Dorin Drăguțan, Adrian Candu și Anatol Arapu figurează într-o cauză penală privind devalizarea sistemului bancar.

Într-un răspuns oferit președintelui Comisiei parlamentare de anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar, Alexandru Slusari, procurorul anunța că Iurii Leancă, Dorin Drăguțan, Adrian Candu și Anatol Arapu figurează într-o cauză penală, după ce Procuratura Anticorupție a revizuit o cauză care vizează „acțiuni distructive și sporadice, comise în perioada anilor 2009-2014, prin care au fost devalizate Banca de Economii, Unibank și Banca Socială”.

Astfel, procurorul anunță că suplimentar au fost conexate ale 22 de cauze penale, pentru diferite compontențe de infracțiuni.

În dosarul furtului miliardului, procurorii investighează intrarea în acționariatul Băncii de Economii în perioada anului 2011, intrarea în acționariatul Unibank în perioada anului 2012, intrarea în acționariatul Băncii Sociale în perioada anului 2013, aspecte privind datoria BEM față de Victoriabank de peste 2 miliarde de lei, privind acțiunile în perioada anilor 2011-2014 ale persoanelor cu funcție de răspundere din cadrul autorităților statului în coraport cu informațiile privind devalizarea sistemului bancar, privind acțiunile persoanelor din cadrul Guvernului, în anul 2013, privind vânzarea pachetului de acțiuni de la BEM și privind acțiunile notarilor sau executorilor judecătorești în coraport cu activitatea băncilor menționate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X