Viorel Morari

Șeful Procuraturii Anticorupție, delegat la Procuratura Generală pentru 30 de zile, Viorel Morari, susține că a cerut procurorului general să îl excludă pe adjunctul său, Ruslan Popov, din grupul de urmărire penală, pe motivul existenței conflictului de interese.

Morari evită să spună dacă Popov este vizat în vreun dosar gestionat de Procuratura Anticorupție, dar nu exclude că acesta ar fi „supărat” din cauza dosarelor pe subiectul Judecătoriei Ciocana, unde din 2014 a fost șef.

„Înainte de a executa ordinul privind delegarea, am înmânat procurorului general o scrisoare prin care am solicitat excluderea anumitor persoane din grupul de urmărire penală pe motivul existenței conflictului real, în viziunea mea. A conflictului de interese real. Unul din ei este Ruslan Popov, precum și procurorii care activează în subdiviziunea Procuraturii Generale subordonate nemijlocit adjunctului procurorului general, adică a domnului Popov”, a spus Morari în cadrul unei emisiuni de la TV 8.

Întrebat dacă Popov este vizat în vreun dosar al PA, Morari a declarat că nu poate răspunde.

„Domnul Stoianoglo trebuie să verifice temeinicia celor expuse în scrisoare și să adopte o hotărâre. Ținând cont că deja se operează cu faptul că nu au încredere în activitatea PA și a procurorului anticorupție, pot să nu aibă încredere nici în această scrisoare”, a adăugat Morari.

Citește și: Averea și interesele noilor adjuncți ai lui Stoianoglo. Unul a fost adjunctul lui Harunjen, altul și-ar fi tănuit averea de milioane

Procurorul nu exclude că Popov ar putea fi „supărat” din cauza dosarelor pe subiectul Judecătoriei Ciocana, unde din 2014 a fost șef. „A fost șef și în perioada când s-a întâmplat cazul Brăguță. El a plecat de la Ciocana deoarece nu s-a isprăvit cu organizarea activității acestei subdiviziuni. Cazul Brăguță, cazul procurorilor, alte cazuri de investigare. Oficial nu a avut statut în cazul procurorilor și măsuri speciale de investigații nu au fost întreprinse”, a mai declarat Viorel Morari.

Ruslan Popov a fost până în prezent șeful Secției analiză criminologică din cadrul Procuraturii Generale. Potrivit anticoruptie.md, Popov a vrut să acceadă în funcția de judecător și și-a tăinuit, timp de șapte ani, averea de milioane.

Ruslan Popov a fost șef interimar la Procuratura Anticorupție în 2013. El însă a fost suspendat pentru scurt timp din funcţia respectivă, după ce a fost pornit pe numele său un dosar penal pentru că nu a declarat, timp de aproape șapte ani, o casă de milioane din Mileştii Mici.

Anticoruptie.md a scris că Popov a reuşit să scape de pedeapsa penală şi, în octombrie 2014, a fost numit adjunct al şefului Procuraturii Ciocana, iar în 2016 – şef al instituţiei respective. Până la 19 decembrie 2017, a fost timp de patru ani membru al Consiliului Superior al Procurorilor. În octombrie 2017, a fost desemnat membru al Grupului de monitorizare a Strategiei Naţionale de Integritate pentru 2017–2020.

Cumătru cu Valeriu Gurbulea, fost procuror general în perioada guvernării comuniste, Ruslan Popov a condus, începând cu 2010, până în ianuarie 2013 Direcţia control al urmăririi penale şi asistenţă metodică din cadrul Procuraturii Generale.

Ruslan Popov a fost surprins printre procurorii care la 22 mai 2018 au venit acasă la Eduard Harunjen ca să îl felicite cu ocazia zilei de naștere.

Din funcția de șef al Secției avizare și propuneri de legiferare a Procuraturii Generale, Ruslan Popov a ridicat, în 2018, un salariu de 318 mii de lei. În același an, Popov a vândut două locuri de parcare (cu câte 100 de mii de lei) și un apartament (cu 850 de mii de lei).

Familia Popov are în proprietate 15 terenuri agricole și un teren intravilan de 0,24 hectare, dar și un apartament (de aproape 123 de metri pătrați( și o casă de locuit (de aproape 212 metri pătrați).

Familia noului adjunct al procurorului general are în proprietate patru automobile, dintre care cel mai scumpe este un Hyundai Grand Santa Fe, produs și cachiziționat în anul 2017 contra sumei de peste 739 de mii de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here