Foto: Poliția RM

O grupare criminală internațională, specializată în traficul de cocaină din America de Sud în Europa prin intermediul unei societăți comerciale din Republica Moldova, a fost destructurată în urma cooperării autorităților din R. Moldova, Belgia și Suriname.

Potrivit poliției, la începutul lui decembrie 2018 au fost efectuate percheziții simultane în Belgia și Republica Moldova, fiind depistate și ridicate probe privind activitatea grupării.

La începutul anului 2019, în urma unei operațiuni speciale a forțelor de ordine din Suriname, care a avut la bază informația obținută în rezultatul perchezițiilor efectuate în R. Moldova, cu privire la societatea comercială ce figurează în corespondență, ca fiind societatea furnizoare de orez, au fost depistate și confiscate 2200 kg de cocaină.

Oamenii legii au constatat implicarea a minim 37 de persoane, dintre care 20 au fost arestate. La fel, au fost confiscate mijloacele financiare și alte bunuri estimate la aproximativ 1,5 milioane de euro, proveniți de pe urma activităților criminale, și sechestrate 12 automobile de lux.

Suspecții riscă, potrivit Codului penal al R. Moldova, pedeapsa cu închisoarea de la 7 la 15 ani. Potrivit Codului Penal al Belgiei, aceștia riscă închisoare de la 5 la 10 ani.

Operațiunea de destructurare a avut loc grație eforturilor unui grup comun de investigații format din procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, ofițerii Direcției Combaterea Criminalității Organizate și Centrului de analiză a informațiilor din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, procurori și angajații poliției Judiciare Federale Oost-Vlaanderen din Regatul Belgiei, în comun cu organele de drept din Republica Suriname, sub egida Europol.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here