Italia a legalizat canabisul light

Autor: , in Externe / 13 decembrie, 2019, 18:45

Parlamentul italian a adoptat un amendament la proiectul bugetului din 2020 prin care legalizează producţia şi vânzarea de „canabis light” (0,5% THC), după luni de incertitudini ale agricultorilor şi comercianţilor acestui produs, relatează AFP, citată de news.ro. Amendamentul respectiv prevede ca acest tip de canabis să fie vândut în mod liber la tutungerie şi în magazine specializate, începând de la 1 ianuarie, cu singura condiţie să nu conţină mai mult de 0,5% THC – principala substanţă activă cu efecte psihotrope.

În mai 2018, liderul Ligii (extremă dreapta) Matteo Salvini, ministru de Interne la acea vreme, care a adoptat un discurs conservator cu privire la moravuri, a lansat o „cruciadă” împotriva magazinelor care vindeau canabis light, în virtutea unei legi adoptate cu doi ani mai înainte, anunţând că le închide unul dpă altul.

Curtea de Casaţie a părut să-i dea dreptate, stabilind că vânzarea sau cultivarea canabisului erau ilegale. Însă înalta instanţă a lăsat la latitudinea fiecărui judecător, de la un caz concret la altul, să verifice „efectul stupefiant” al substanţei deţinute de persoana inculpată. În afară de această putere discreţionară acordată magistraţilor, Curtea sublinia că Parlamentul poate interveni în acest domeniu, cu respectarea principiilor constituţionale.

Parlamentul tocmai a făcut acest lucru în noaptea de joi spre vineri, iar persoanele care lucrează în acest sector au răsuflat uşurate.

„Este sfârşitul unui coşmar. După vânătoarea de vrăjitoare a lui Salvini, eu am fost nevoit să concediez zece persoane şi am pierdut 68% din cifra de afaceri”, a declarat pentru ziarul La Stampa, Luca Fiorentino, fondatorul societăţii Cannabidiol Distribution.

El dă asigurări că un studiu al Universităţii din New York a demonstrat că vânzarea legală a canabisului a permis smulgerea sumei de 200 de milioane de euro criminalităţii organizate.

Sindicatul agricultorilor Coldiretti a catalogat drept „oportun” acest gest al Legislativului italian, şi a anunţat că suprafaţa de teren cultivată cu canabis în Italia a crescut de la 400 de hectare în 2013 la 4.000 de hectare în 2018.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X