PAS îndeamnă Guvernul să aprobe cât mai curând Convenţia de la Istanbul

Autor: , in Politic / 16 decembrie, 2019, 17:41

Președinta Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Doina Gherman, îndeamnă Guvernul să aprobe la următoatea şedinţa Convenţia de la Istanbul, pentru ca Parlamentul să ratifice documentul până la sfârşitul anului.

Conform deputatei, violența domestică este o realitate terifiantă pentru multe femei din Republica Moldova și un subiect extrem de sensibil. Doar pe parcursul anului 2017 au fost înregistrate peste 10 mii de cazuri de violență domestică, iar în 2018 cifra a depășit 11 mii.

„Fiecare a 4-a femeie din mediul urban și fiecare a 3-a din mediul rural, a trecut printr-o formă de violență pe parcursul vieții. Și astea sunt doar cazurile raportate, dar câte cazuri rămân neraportate de către victime din cauza rușinii, fricii sau din cauza neîncrederii în autoritățile noastre. Este timpul ca statul să vină cu un răspuns ferm și să-și ia un angajament clar în acest sens. Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice sau Convenția de la Istanbul este o unealtă care ar veni să prevină violența, să protejeze victimele, și să pedepsească abuzatorii. Faptul că Convenția de la Istanbul a fost semnată de Moldova în 2017 înseamnă doar că statul dorește să o accepte. E un fel de intenție, dacă vreți. Și abia prin Ratificare, autoritățile își iau de fapt angajamentul final de a îndeplini obligațiunile formulate în Convenție. De aceea este extrem de importantă Ratificarea”, a spus Gherman.

Deputata susține că guvernul Chicu împiedică Ratificarea Convenției de la Istanbul.

„Aceasta este o lipsă de respect față de victimele violenței, față de cetățeni și față de toți oamenii de bună credință care au ascultat promisiunile și declarațiile lor cu privire la ratificare. După ce a promis în repetate rânduri, prin Chicu, Dumbrăveanu, în plenul Parlamentului, adică în faţa naţiunii, că vor ratifica Convenția de la Istanbul, acum dau înapoi şi prin aceasta se îndepărtează de standardele europene de protecţie a femeilor. Cum poți azi să declari, din poziția de prim-ministru, în fața întregii țări că ratifici Convenția și poimâine să te răzgândești?! La indicațiile cui se fac aceste învârteli?!”, a declarat deputata Doina Gherman.

„Vrem să alertăm societatea civilă, partenerii externi și toți cetățenii, ca să fie foarte clar: scoaterea de pe agenda guvernului a proiectului de ratificare a convenției este o încercare vădită de împiedicare a procesului. Nu se vrea Ratificarea Convenției de la Istanbul și până acum am fost duși de nas!”, a declarat deputatul Mihai Popșoi.

Deputata Doina Gherman s-a adresat și Ministrei Viorica Dumbrăveanu „Vreau să mă adresez aici dnei Dumbrăveanu, singura femeie din acest cabinet de miniștri care este atât de departe de respectarea echilibrului de gen și a egalității de șanse. Ați promis, dna Dumbrăveanu, în plenul Parlamentului ratificarea convenției până la finele anului curent. Cunosc că ați depus eforturi pentru a avansa în acest domeniu. De ce nu mergeți până la capăt? Cred că ar fi corect ca în condițiile în care ratificarea convenției nu va avea loc până la sfârșitul anului, în semn de solidaritate față de miile de femei din țara noastră care au suferit și vor mai suferi, să vă dați demisia de onoare. Prin urmare, solicităm ca proiectul cu privire la aprobarea convenției de la Istanbul să fie pus pe ordinea de zi a ședinței guvernului de miercuri, astfel încât joi în ședința Parlamentului să putem ratifica Convenția”, a mai spus deputata.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X