De ce vrea Guvernul să prelungească moratoriul pentru acordarea cetățeniei R. Moldova prin investiții

Autor: , in Politic / Populare / 17 decembrie, 2019, 14:03

Executivul vrea să prelungească cu două luni moratoriul privind acordarea cetăţeniei Republicii Moldova. Și asta pentru că autoritățile nu sunt însă sigure de oportunitatea programului. Un proiect de hotărâre în acest sens prevede că mai multe instituții se vor expune asupra riscurilor programului, urmând să prezinte unei comisii specializate rapoarte de evaluare.

UPDATE 15:36 Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de marți, proiectul de hotărâre.

Poiectul de hotărâre prevede prelungirea pentru o perioada de două luni, începând cu 24 decembrie 2019, a moratoriului privind acordarea cetăţeniei Republicii Moldova.

Totodată, în termen de 30 zile MAI, Biroul Migraţie şi Azil, CNA, SIS şi Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor vor elabora şi vor prezenta Comisiei de examinare a dosarului pentru obţinerea cetăţeniei prin participare la programul de investiţii în R. Moldova rapoarte de evaluare a Programului de dobândire a cetăţeniei prin investiţie pentru Guvern din punct de vedere a riscurilor pentru ordinea publică, securitatea statului, corupţiei şi spălării banilor în R. Moldova.

Comisia, în termen de 15 zile, în baza rapoartelor de evaluare şi în comun cu autorităţile sus-menţionate va elabora şi va prezenta Guvernului un Raport consolidat cu concluziile şi recomandările de rigoare.

Amintim că moratoriul asupra acordării cetățeniei R. Moldova în schimbul investițiilor a intrat în vigoare la data de 23 august 2019.

Precizăm că prelungirea moratoriului poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 2 luni.

Amintim că în 2018 Parlamentul a votat legea privind acordarea privind acordarea cetățeniei prin investiții, un mecanism prin care cetățenii străini pot obține cetățenia moldovenească dacă are o bună reputație economică și financiară, nu prezintă pericol sau risc pentru ordinea publică și securitatea statului și varsă contribuții la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat, timp de 60 luni, investiții în domeniile de dezvoltare strategică.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X