Captură privesc.eu

Ședința Comisiei economie, buget și finanțe a refuzat să includă pe ordinea de zi a ședinței de astăzi proiectul de lege pentru instituirea moratoriului privind emisiunea obligațiunilor de stat („legea miliardului”) destinate garanțiilor pentru creditele de urgență și achitării acestora din bugetul de stat.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a solicitat în debutul ședinței de astăzi a Comisiei economie, buget și finanțe să fie introdus spre examinare proiectul de lege pentru instituirea moratoriului asupra implementării prevederilor Legii nr.235 din 03.10.2016 privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile. Propunerea însă nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi inclusă pe ordinea de zi, întrucât socialiștii și democrații au refuzat să voteze.

Președintele Comisiei, Vladimir Golovatiuc, a precizat că instituirea acestui moratoriu ar însemna recunoașterea unui „faliment de stat” și a recomandat revenirea la acest proiect mai târziu.

„Am analizat și eu acest aspect. Nu este un aspect simplu. Analiștii la fel au analizat acest aspect. Experții pregătesc soluții. Cred că trebuie să mai așteptăm”, a spus Golovatiuc.

Pentru includerea proiectului au votat doar 4 membri ai Comisiei, număr insuficient pentru a fi analizat. De la vot s-au abținut deputații PSRM și PDM, cu excepția deputatei democrate Elena Bacalu.

Amintim că, acum două săptămâni, fracțiunea PPDA a înregistrat la Parlament un proiect de lege pentru instituirea unui moratoriu privind emisiunea obligațiunilor de stat („legea miliardului”) destinate garanțiilor pentru creditele de urgență și achitării acestora din bugetul de stat.

Citește și: PPDA propune moratoriu pe „legea miliardului” până la epuizarea căilor de recuperare a banilor

Potrivit reprezentanților PPDA, este nevoie de intervenția Parlamentului pentru ca datoria creată în urma devalizării sistemului bancar moldovenesc să nu mai fie pe umărul cetățenilor.

„Cu părere de rău, clasa politică hoață și lipsită de responsabilitate aflată atunci la conducere, a făcut tot posibilul pentru tergiversarea investigării fraudei bancare. Ancheta în mai multe cazuri a fost folosită selectiv în scopuri politice. Iar în 2016 Guvernul Filip a transformat garanțiile de stat, emise de guvernele Leancă și Gaburici, în datorie de stat cu dobânzi exorbitante. Conform Legii 235 din 03 octombrie 2016, au fost emise obligațiuni de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termen de până la 25 de ani, în volum total de 13,3 miliarde lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută, ceea ce practic a dublat suma datoriei”, a declarat vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

Slusari spune că Guvernul blocului ACUM a inițiat discuții pe subiectul revizuirii Legii nr. 235 din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligațiunilor de stat, însă în proiectul bugetului pentru 2020, propus de Guvernul Chicu, este prevăzut ca cetățenii să continue achitarea banilor furați.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here