Sandu îi recomandă lui Dodon să fie „mai modest” în cheltuieli: „Cine l-a rugat să se mute la Președinție? E o iroseală de bani”

Autor: , in Politic / Populare / 18 decembrie, 2019, 11:10

Ex-premierul Maia Sandu îi recomandă șefului statului, Igor Dodon, să fie „mai modest” și să nu cheltuiască banul public. Critica acesteia vine în contextul în care în proiectul Legii bugetului pentru 2020 sunt prevăzute cheltuieli de peste 35 de milioane de lei pentru Președinție, în comparație cu 17 milioane de lei, cum a fost în ultimii trei ani.

„Cine l-a rugat să se mute acolo (la Președinție – n.r.)? Ați văzut ce spațiu e acolo și stau câțiva oameni. E o iroseală de bani. Într-o țară săracă, un președinte fără obraz își permite să cheltuiască așa bani. Cred că ar trebui să fie mai modest”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii Cotidianul LIVE.

Citește și: Dodon și consilierii săi vor primi 560 de mii de lei la încheierea mandatului

Lidera PAS consideră că Igor Dodon nu ar trebui să beneficieze nici de indemnizația de 560 de mii de lei pe care Guvernul Chicu a prevăzut-o în proiectul Legii bugetului pentru 2020, drept indemnizație la sfârșit de mandat.

„Este strigător la cer. I-am rugat pe colegii mei din Parlament să pregătească o modificare la lege, care să elimine acestă compensație, deoarece nu are nicio justificare. E strigător la cer ca într-o țară săracă să se aloce asemenea bani nu se știe pentru ce”, a mai spus Sandu.

Citește și: Cum explică Dodon majorarea bugetului pentru Președinție (VIDEO)

Fosta șefă a Executivului spune că atunci când a plecat de la Guvern nu a primit nicio compensație. „Nu era prevăzut. Mi-am luat salariul”, a spus Maia Sandu.

Amintim că recent Parlamentul a adoptat proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2020, în care sunt prevăzut și cheltuielile Președinției pentru anul viitor.

Deputatul PPDA, Liviu Vovc, a întrebat de ce pentru anul 2020 Guvernul a decis a decis să crească bugetul Aparatului Președintelui cu aproape 2,5 milioane de lei. „În 2016, atunci când a fost preluat mandatul de președinte, bugetul Aparatului Președintelui era de 17 milioane de lei. Acum, când suntem în an electoral, bugetul ajunge la 35 milioane de lei. Eu înțeleg că este o campanie electorală care ne așteaptă, dar haideți să le facem din contul partidelor și nu al banilor publici”, a spus Vovc.

Secretarul de stat Tatiana Ivanicichina nu a știu însă să explice de ce bugetul a fost majorat. „Această întrebare este mult prea tehnică. Avem nevoie de timp ca să analizăm mai detaliat bugetul Aparatului Președintelui, pentru că o sumă de 2 milioane raportată la volumul total al cheltuielilor durează în timp să o identificăm”, a spus Ivanicichina.

La rândul său, Igor Dodon a spus că majorarea cheltuielilor Președinției se explică prin schimbarea sediului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X