Parlamentul a aprobat demisiile judecătorilor Oleg Sternioală și Ion Druță

Autor: , in Politic / 19 decembrie, 2019, 18:14

Legislativul a aprobat joi demisia judecătorilor Oleg Sternioală și Ion Druță, de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Se întâmplă la șase zile după ce demisia celor doi a fost aprobată de membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

Ion Druță, președintele demisionar al CSJ, este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită. Cauza penală a fost inițiată după ce Serviciul de Informații și Securitate a analizat proprietățile dobândite de membrii familiei Druță, în anii 2016-2019, fiind constatată „o discrepanță esențială între acestea și veniturile legale declarate”. În ultimii trei ani, în declarațiile de avere și interese, Ion Druță nu a indicat însă faptul că ar fi achiziționat bunuri.

La rândul său, Oleg Sternioală își dă demisia după ce la 10 decembrie CSM l-a suspendat din funcția pe vicepreședinte al CSJ. La 4 noiembrie curent, Sternioală a fost reținut pe un termen de 72 de ore, după ce procurorii anticorupție, în comun cu ofițerii CNA, au desfășurat percheziții la domiciliul și locul de muncă al acestuia. Peste două zile acesta a fost eliberat din izolatorul Centrului Anticorupție (CNA). Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, care au respins în acest fel cererea procurorilor anticorupție privind plasarea lui Sternioală în arest preventiv pentru 30 de zile.

Magistratul este cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari, caracterizată prin tăinuirea și deghizarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, transmiterii, deplasării proprietăţii reale a bunurilor ori a drepturilor aferente de către o persoană care ştie sau trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite.

Verificările premergătoare anchetei arată că magistratul a acumulat împreună cu membrii familiei sale, venituri de circa 7 milioane de lei (pe parcursul unei perioade de referință). În aceeași perioadă, Oleg Sternioală împreună cu membrii familiei sale a cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei.

„Bănuiala rezonabilă a organului de urmărire penală este că diferența de circa 6,7 milioane dintre veniturile și cheltuielile bănuitului constituie bunuri ilicite, care au fost tăinuite, iar natura și originea acestora este deghizată prin transcrierea dreptului de proprietate pe terțe persoane, fapt care urmează a fi demonstrat în cadrul urmării penale”, spun procurorii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *