Politica bugetar-fiscală, votată în lectură finală. Serviciile giganților cyber vor fi, totuși, impozitate
Proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale a Republicii Moldova a fost votat joi de deputați în lectură finală. Pentru document au votat 60 de deputați. Noua politică în domeniu presupune și impozitarea în Republica Moldova a serviciilor prestate de către giganții cyber. Astfel, din 1 aprilie 2020 companii internaționale ca Google și Facebook ar urma să achite taxa TVA în R. Moldova, iar din 1 ianurie trebuie să se înregistreze ca plătitori de taxe la Serviciul Fiscal de Stat. Nu este clar, deocamdată, cum va afecta această modificare tarifele acestor servicii pentru consumatorii moldoveni. Unii reprezentanți ai opoziției spun că anume cetățenii vor suporta costurile majorate ale serviciilor companiilor străine.
Potrivit Ministerului Finanțelor, proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale prevede ajustarea legislației în vederea consolidării capacităților statului la colectarea veniturilor bugetare și eficientizării administrării fiscale și vamale. S-a urmărit asigurarea unor reguli clare de impozitare, favorabile unui mediu investițional atractiv, precum și stimularea unor procese economice întru dezvoltarea țării, susține ministerul.
Principalele prevederi care vizează politica fiscală și vamală pentru 2020 sunt menținerea impozitului pe venitul persoanelor fizice la nivel de 12% și a mărimii scutirilor existente; menținerea pentru persoanele juridice, întreprinzătorii individuali și medicii de familie titulari ai practicii, care exercită activitate profesională independentă – în mărime de 12% din venitul anual impozabil, iar pentru gospodăriile țărănești – de 7%; menținerea cotelor TVA în vigoare; menținerea cotelor accizelor, cu excepția autoturismelor de lux, și menținerea cotelor altor impozite, taxe și plăți la nivelul anului curent cu extinderea bazei impozabile.
Proiectul a stârnit și criticile opoziției. Potrivit deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, noile modificări prevăd numirea șefilor de la Vamă și Fisc prin concurs și nu prin numire directă; numirea secretarilor generali ai ministerelor, dar și a altor înalți funcționari publici din administrație doar prin concurs, fără a fi aplicate alte modalități; păstrarea interdicției ca secretarii de stat (care au statut de demnitari politici numiți pe baza principiului loialității) să facă parte din consiliile întreprinderilor de stat și a societăților de acțiuni de stat.
Potrivit lui Litvinenco, în asemenea mod „există riscul ca partidele aflate la guvernare (PSRM și PD) să-și finanțeze ilicit viitoarele campanii electorale – secretarii de stat iau indemnizații grase fără a face nimic, iar ulterior fac „donații benevole” către partidele care i-au propulsat în aceste consilii”.
Asupra proiectului de politică bugetar-fiscală și vamală Parlamentul va reveni, în anul 2020, la examinarea situației privind cota TVA, în special cel aplicat la producția agroindustrială, pentru a soluționa conceptual problema anumitor discrepanțe în acest sens.
Comentarii
Este clar ca este o comanda direct venita de la Cremlin acolo se duce lupta si ei lucreaza la oo retea de internet nou concurent pt Google!!!