Înghețată radioactivă și borcane cu aer contaminat, vândute la Cernobîl; De ce ar cumpăra turiștii așa ceva?

Autor: , in Externe / 20 decembrie, 2019, 17:47

Vizitatorii orașului Cernobîl, din Ucraina, pot cumpăra acum înghețată „radioactivă” și borcane din care pot inhala „mirosul de neuitat al structurilor de beton abandonate de Uniunea Sovietică”, arată The Guardian, citat de Mediafax.

Până anul trecut, la Cernobîl veneau doar vedete ale rețelei de socializare online Instagram dornice să își surprindă fanii cu selfie-urile lor curajoase.

După lansarea serialului „Cernobîl”, produs de televiziunea americană HBO, orașul s-a umplut de turiști curioși să intre în zona de excludere trasată de forțele sovietice pe o rază de 2.500 de kilometri din jurul uzinei, la scurt timp după dezastrul din 1986. În prezent, zona care înconjoară centrala este în continuare nelocuibilă pe o rază de 30 de kilometri, dar pe o mică parte din teritoriu a fost permis accesul turiștilor.

În octombrie 2018, la Cernobîl au fost 9.083 de vizitatori, iar, în noiembrie, numărul a crescut la peste 17.000. Compania turistică Solo East, care trimite turiștii în sejururi la Cernobîl, a înregistrat o creștere a rezervărilor cu 45%, deși patronul său, rusul Serghei Ivanciuc, spune că serialul produs de HBO „nu a făcut nimic bun pentru zonă. Situația este îngrozitoare”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, plănuiește să transforme zona într-un „paradis turistic”

El a refuzat să cosmetizeze imaginile din afișele cu care își promovează excursiile, spunând că este hotărât să arate experiența reală a Cernobilului, nu una care urmează versiunea TV.

La Cernobîl au apărut deja și comercianți care vând produse „radioactive” și borcane cu aer contaminat, iar noul președinte ucrainean, Volodimir Zelenski, plănuiește să transforme zona într-un „paradis turistic”.

Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora locală 01.23. El a fost cauzat de o explozie a centralei nucleare din oraşul ucrainean Prîpeat, iar zona apropiată catastrofei a fost contaminată. Un nor de precipitaţii radioactive a ajuns în partea de vest a Uniunii Sovietice, Europa şi în estul Americii de Nord. Ţările care au fost afectate cel mai mult de catastrofă au fost Ucraina, Belarus şi Rusia. Aproximativ 8,4 milioane de locuitori din cele trei state au fost expuşi la radiaţii, iar 336.000 de persoane au fost evacuate. Belarus a fost cel mai afectat stat din punct de vedere meteorologic, deoarece 60% dintre precipitaţiile radioactive au căzut pe teritoriul său. Conducerea fostei Uniunii Sovietice a recunoscut că are nevoie de asistenţă internaţională în 1990, la patru ani de la accident.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X