Plahotniuc ar fi cumpărat în 2009 funcția de procuror general cu 2 milioane de euro? PA a inițiat un proces penal

Autor: , in Actualitate / Social / 20 decembrie, 2019, 11:44

Procuratura Anticorupţie a inițiat un proces penal în cadrul căruia vor fi verificate circumstanțele invocate în sesizarea deputatului Radu Marian, prin care a cerut investigarea cazului din anul 2009, când procurorul general Valeriu Zubco ar fi ajuns în funcție în urma unei tranzacții în valoare de 2 milioane de euro între Vladimir Plahotniuc și Serafim Urechean.

Procuratura Anticorupție anunță că demersul deputatului a fost înregistrat la 17 decembrie, iar ulterior a fost pornit un proces penal.

„În adresa Procuraturii Anticorupţie a parvenit demersul deputatului Radu Marian prin care s-a solicitat verificarea informațiilor și declarațiilor apărute în presă privind tranzacționarea funcției de procuror general în anul 2009, în schimbul unei sume de 2 milioane de euro. Procuratura Anticorupție a dispus înregistrarea informației în Registru nr. 1 pentru evidență cererilor și comunicărilor despre infracțiuni, fiind inițiat un proces penal în care urmează a fi verificate toate circumstanțele învocate și adoptată soluție în ordinea art. 274 CPP”, anunță procuratura.

În sesizarea depusă, deputatul specifică că vrea să afle dacă pe acest caz a fost pornită urmărirea penală și dacă au fost audiați cei vizați, printre care Urechean, Plahotniuc, Filat sau Platon.

Potrivit mai mult declarații emise în spațiul public în ultima perioadă de către Vladimir Filat și Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc i-ar fi plătit lui Serafim Urechean 2 milioane de euro pentru a-i permite să-și numească propriul procuror general. Asta deoarece în procedura de partajare a funcțiilor între componentele care au format guvernarea în 2009, Procuratura Generală a mers la AMN.

De altfel, zvonuri în legătură cu tranzacționarea funcției au apărut încă din 2010, fără a fi însă confirmate de cineva.

Abia în 2019, în cadrul unor interviuri acordate din penitenciar, Veaceslav Platon (deputat în acea perioadă) și Vladimir Filat (premier în acea perioadă) au confirmat aceste zvonuri.

„În 2009, atunci când chinuiam noi crearea Alianței pentru Integrarea Europeană 1, înainte de ședința Parlamentului, cu o seara înainte, a fost acasă la mine domnul Untilă cu Veaceslav Platon. Nu știam că vine și Platon. Au venit la mine acasă după 23:00 seara. Mesajul lor a fost unul direct: s-a decis vânzarea funcției de procuror general contra două milioane de euro. Ei spuneau că această candidatură va fi din partea lui Serafim Urechean, dar de fapt a fost din partea lui Plahotniuc. Era vorba de Valeriu Zubco, care este cumnat cu Sajin. Atunci am vorbit și cu Ambasadorul SUA. A spus că este grav, dar că e decizia voastră”, a declara Filat atunci.

Pe de altă parte, Serafim Urechean a dezmințit declarațiile, calificându-le drept „prostii”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X