Autoritățile promit gaze la preț „mult mai mic”, dar nu știu, deocamdată, cât de mic
Republica Moldova va continua să fie aprovizionată cu gaze naturale prin Ucraina, după ce partea rusă și cea ucraineană au convenit un acord privind tranzitul gazelor rusești pe teritoriul ucrainean. În context, șeful statului anunță că Republica Moldova va primi gaze rusești la un preț mai mic, dar nu se cunoaște deocamdată care va fi acesta.
„A fost semnat acordul și gazul în Republica Moldova va fi livrat pe conductele tradiționale. Începând cu 1 ianuarie prețul va fi mai mic, cu mult mai mic comparativ cu prețul achitat pe parcursul anului 2019”, a spus astăzi Igor Dodon.
De partea cealaltă, prim-ministrul Ion Chicu își exprimă speranța că problema aprovizionării cu gaze va fi scoasă de pe agendă. Am primit vești bune privind aprovizionarea cu gaze. Sperăm ca rușii și ucrainenii să semneze acel acord și să scoatem de e agendă inclusiv scenariile de rezervă pe care le deținem spre pregătire”, a spus Chicu.
Referitor la ajutorul financiar în valoare de 50 de milioane de dolari pe care Republica Moldova l-a cerut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Chicu spune că, deocamdată, nu există necesitatea activării acestuia.
„Nu este vorba de un împrumut, ci de un instrument financiar care se numește scrisoare de credit, care se activează doar în caz de necesitate. Necesitatea este atunci dacă noi am lua acest gaz, dar noi acest gaz nu îl luăm pentru că înțelegem că s-a consumat cazul excepțional și vom primi gaz pe traseul tradițional”, a mai spus Ion Chicu.
Rusia şi Ucraina au ajuns vineri la un nou acord pe cinci ani privind transportul gazelor naturale spre Europa, în contextul în care înţelegerea actuală cu Ucraina urmează să expire la data de 31 decembrie, a informat vicepremierul rus Dmitri Kozak.
Acordul, mediat de Comisia Europeană, ar urma să fie semnat înainte de data de 31 decembrie, când înţelegerea actuală între Rusia şi Ucraina urmează să expire, a adăugat Kozak.
Ţările din Europa Centrală sunt aprovizionate în prezent cu gaze naturale care sunt livrate pe o rută care trece prin Ucraina.
Un nou acord a fost dificil de încheiat pe fondul relaţiilor tensionate de la anexarea Crimeii de către Rusia în 2014.
Comentarii