Circa o mie de locuințe vor fi dotate gratuit cu detectoare de fum

Autor: , in Social / 23 decembrie, 2019, 14:37

990 de detectoare de fum vor fi instalate, începând de azi, în casele familiilor vulnerabile din raioanele Cantemir, Criuleni, Hîncești, Leova și Ungheni. Acestea au fost procurate în cadrul proiectului „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor”, finanțat de Agenția Austriacă de Dezvoltare (ADA) din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare și implementat de PNUD.

„Multe vieți și bunuri ar putea fi salvate dacă riscurile ar fi anticipate și ar fi respectate regulile de siguranță. O soluție eficientă de prevenire a incendiilor, care cresc alarmant de mult în perioada rece a anului, ar fi și instalarea detectoarelor de fum care avertizează din timp pericolul de incendiu. Prin această acțiune ne propunem să promovăm cultura preventivă, să oferim siguranță locuințelor și să salvăm vieți”, a spus Alexander Karner, şeful Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice a Agenției Austriece de Dezvoltare, menționând că donația face parte dintr-un program mai amplu de asistență acordată R. Moldova de ADA.

Pe parcursul următoarelor săptămâni, echipajele de pompieri și salvatori vor monta dispozitivele în gospodăriile persoanelor în etate, familiilor cu mulți copii, persoanelor cu dizabilități sau celor cu venituri mici din cele 5 raioane țintă. Totodată, ei vor informa proprietarii despre principiul de funcționare a dispozitivelor și despre alte măsuri de prevenire și apărare împotriva incendiilor.

Detectoarele de fum se fixează în tavan și reacționează imediat la fum sau gaz prin producerea unui sunet puternic care avertizează asupra pericolului. Pompierii spun că riscul izbucnirii unor incendii este mai crescut în perioada sezonului rece.

Potrivit statisticii oficiale, de la începutul anului în Moldova au fost înregistrate peste 1545 de incendii, în urma cărora și-au pierdut viața 111 persoane, dintre care 5 copii, iar pierderile materiale au constituit peste 68 milioane 630 mii de lei. Una dintre cele mai frecvente cauze de izbucnire a incendiilor în acest sezon este reprezentată de utilizarea defectuoasă a sobelor și altor mijloace de încălzire. 54% dintre incendii sunt provocate de instalații improvizate. Potrivit datelor IGSU, în șase cazuri de izbucnire a incendiilor, detectoarele de fum s-au declanșat, reușind astfel salvarea oamenilor din locuință.

Detectoarele de fum, însoțite de materiale informative privind măsurile de prevenire a riscurilor, vor fi distribuite în cadrul campaniei „O casă protejată – o viață salvată”, desfășurată de Inspectoratul General de Situații de Urgență al MAI (IGSU).

În următorii doi ani, în cadrul proiectului de reducere a riscurilor climatice și dezastrelor, ADA și PNUD vor contribui la reabilitarea și dotarea stațiilor comunitare de pompieri din 5 comunități beneficiare și la crearea echipelor locale de pompieri și salvatori voluntari. Prioritățile de adaptare la schimbările climatice și gestionarea riscurilor dezastrelor vor fi integrate în planurile de dezvoltare locală ale celor cinci comunități, într-un mod participativ și sensibil la dimensiunea de gen.

Totodată, în raioanele Cantemir, Criuleni, Hîncești, Leova și Ungheni vor fi construite bazine de stocare a apei din precipitații, ca o măsură de sporire a rezistenței și capacității de adaptare a comunităților rurale la schimbările climatice și dezastre.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X