Un miliardar rus, numit „oligarh din umbră”, este noul proprietar al Aeroportului Chișinău

Autor: , in Actualitate / Social / 23 decembrie, 2019, 14:45

Noul proprietar al Aeroportului Internațional Chișinău este miliardarul rus, Andrei Goncearenko, numit de presa rusă drept „oligarh din umbră”. Compania Avia-Invest – concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău confirmă că NR Investment Limited nu mai este interesat de companie și că noul proprietar al acesteia este compania „Komaksavia Airport Invest” Ltd, care deține acum 95% din „Avia Invest”.

„În ultimii ani, Aeroportul, fiind administrat de compania concesionară, s-a dezvoltat dinamic. Este clar că dezvoltarea în continuare a aeroportului ca centru regional de transport între Europa și Asia depinde de volumul și stabilitatea investițiilor atrase. Printre prioritățile mele se numără construirea unei noi piste de decolare-aterizare pentru avioanele de mari dimensiuni, precum și a unui nou terminal, care va fi cel mai modern din regiune. Atragerea investițiilor pentru realizarea acestor planuri este sarcina mea principală în calitate de nou participant. Avem mult de lucru. Scopul nostru este să majorăm numărul anual al pasagerilor până la 5 milioane în următoarea perioadă”, a declarat Andrei Goncearenko.

Presa rusă îl cataloghează pe Goncearenko drept „oligarh din umbră”. Până în 2013 acesta a lucrat în calitate de top-manager al companiei „Gazprom”. Acesta deține patru case în centrul Londrei, inclusiv Hanovra Lodge, „cea mai scumpă casă din Marea Britanie” (120 de milioane de lire sterline).

Citește și: Dodon așteaptă ca noul proprietar al Aeroportului „să-l cedeze singur” Guvernului (VIDEO)

Întrebat în cadrul unei conferințe de presă de astăzi dacă omul de afaceri rus, Andrei Goncearenko, ar fi noul proprietar al Aeroportului Chișinău, șeful statului, Igor Dodon, a declarat că nu cunoaște.

„Nu cunoaștem despre noul proprietar. Informația aceasta, probabil, a apărut când eram în ședință. Dar, repet, indiferent de la cine la cine a fost predat acest drept, noi vom anula contractul de concesiune. Până atunci, toate activele Aeroportului sunt blocate de către organele de anchetă din Republica Moldova”, a spus Igor Dodon.

Duminică, NR Investments Ltd, un offshore din Guernsey, deţinut de baronul britanic Nathaniel Rothschild a anunțat că a cedat cota de 95% din compania din Cipru ce deține concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

„NR Investments Limited, vehiculul de investiții din Guernsey, Insulele Channel, confirmă că și-a cedat interesul pentru Komaksavia Airport Invest Ltd și nu mai deține interes indirect pentru Avia Invest SRL”, se spune în comunicatul emis la 22 decembrie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X