Erdogan: Turcia nu mai poate primi un nou val de migranţi din Siria, Europa va suporta impactul

Autor: , in Externe / 23 decembrie, 2019, 14:05

Turcia nu mai poate primi un nou val de migranţi din Siria, a afirmat duminică preşedintele turc Tayyip Erdogan, avertizând că ţările europene vor suporta impactul unui astfel de flux dacă violenţele din nord-vestul Siriei nu vor fi oprite, transmite Reuters, citată de news.ro. Turcia găzduieşte în prezent aproximativ 3.7 milioane de refugiaţi sirieni, cea mai mare populaţie de refugiaţi din lume, şi se teme de un nou val de refugiaţi din regiunea Idlib, unde circa 3 milioane de sirieni trăiesc în ultimul teritoriu important controlat de rebeli.

Forţele siriene şi ruse au intensificat bombardarea unor ţinte din Idlib, regiune pe care preşedintele sirian Bashar al-Assad s-a angajat că o va recuceri, ceea ce a declanşat un nou val de refugiaţi către Turcia.

Prezent duminică seara la un eveniment de acordare a unor premii, în Istanbul, Erdogan a afirmat că peste 80.000 de oameni se deplasează dinspre Idlib către Turcia.

”Dacă violenţele împotriva oamenilor din Idlib nu se opresc, acest număr va creşte chiar mai mult. În acest caz, Turcia nu va mai suporta singură această povară a migranţilor”, a spus preşedintele.

„Impactul negativ al presiunii la care vom fi supuşi va fi ceva care va fi suportat de toate naţiunile europene, în special de Grecia”, a arătat preşedintele, adăugând că repetarea crizei migranţilor din 2015 va fi inevitabilă.

El a mai spus că Turcia face tot posibilul pentru a opri bombardamentele ruseşti în Idlib, adăugând că o delegaţie turcă va merge luni la Moscova pentru a discuta despre Siria.

Erdogan a ameninţat anterior că „va deschide porţile” către Europa, dacă Turcia nu va primi un sprijin mai mare pentru găzduirea refugiaţilor.

Turcia vrea să obţină sprijin internaţional pentru planurile de a aşeza 1 milion de sirieni în nord-estul Siriei, regiune de unde a evacuat miliţiile kurde YPG în timpul unei incursiuni din luna octombrie.

Ankara nu a reuşit să atragă sprijin pentru această propunere şi i-a criticat în repetate rânduri pe aliaţii săi, pentru lipsa de susţinere. Ofensiva a fost condamnată de aliaţii Turciei, inclusiv de Statele Unite şi ţările europene.

„Cerem statelor europene să îşi folosească energia pentru a opri masacrul din Idlib, în loc să încerce că izoleze Turcia pentru păşii legitimi făcuţi în Siria”, a spus Erdogan duminică.

După un forum global referitor la refugiaţi, care a avut loc săptămâna trecută la Geneva, agenţia pentru refugiaţi a ONU a promis peste 3 miliarde de dolari pentru susţinerea refugiaţior şi 50.000 de locuri pentru transferarea acestora. Dar Erdogan, care a participat la forum, a spus că este insuficient.

Agenţiile ONU afirmă că sute de oameni au fost ucişi în acest an în Idlib, după atacurile din zonele rezidenţiale.

Rusia şi Siria neagă acuzaţiile că bombardamentele au loc în zone civile şi susţin că luptă cu militanţi islamişti inspiraţi de al Qaeda.

Duminică, agenţia de presă turcă Anadolu a relatat că circa 205.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele din Idlib începând cu luna noiembrie, din cauza atacurilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X