PPDA, după preluarea aeroportului de către un miliardar rus: Dodon achită nota de plată Rusiei, iar securitatea statului e pusă în pericol (VIDEO)

Autor: , in Politic / Populare / 23 decembrie, 2019, 17:45

Securitatea Republicii Moldova și a cetățenilor săi este pusă în pericol, iar Igor Dodon este un bun elev al fostului lider al democraților, Vlad Plahotniuc. Sunt două dintre concluziile fracțiunii parlamentare a Platformei „Demnitate și Adevăr”, expuse luni în cadrul unei conferințe de presă. Reprezentanții PPDA se arată indignați de faptul că Procuratura Generală și alte organe competente nu reacționează la concluziile și recomandările Comisiei de anchetă privind privatizările și concesionarea proprietății publice, condusă de deputatul Igor Munteanu.

„Nu vedem nicio mișcare la investigarea cazului de către Procuratura Generală, dar în raportul domnului Igor Munteanu au fost probe clare”, a spus vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

„Totul s-a întâmplat în stilul plahotniucist, din timpul regimului vechi, când cele mai mârșave lucruri se petrec de sărbători. Dodon e elev bun al lui Plahotniuc”, l-a criticat Slusari pe șeful statului, despre care spune că a avut un rol în acest proces.

Vicepreședintele PPDA nu vede cu ochi buni trecutul lui Andrei Goncearenko.

„El a avut cariera unui top manager la Gazprom, dar noi știm ce înseamnă Gazrprom și că este o persoană controlată plenar de autoritățile din Federația Rusă. […] A avut un trecut „glorios” în anii 90, a fpst tras la răspundere pentru estorcare, pentru escrocherie. Este șantajabil, este controlat plenar. Probabil e un interpus. În realitate, Rusia a obținut controlul asupra unui obiectiv strategic al unei țări în care își are trupele”, a declarat Alexandru Slusari.

„Ajungem la concluzia tristă că securitatea Republicii Moldova e pusă în pericul. Igor Dodon achita nota de plată către Federația Rusă cu acest control asupra aeroportului despre care s-a zvonit mult în ultima vreme, și azi ne-am pomenit cu această tranzacție. Igor Dodon a recunoscut că autoritățile n-au știut despre asta. Dar cred că Igor Dodon știa foarte bine. Dar îi dau crezare lui, el demult timp nu face parte din autoritățile R. Moldova și reprezintă interesele altor forțe de peste hotare”, a mai spus Slusari.

Citește și: Sturza îi critică pe Dodon și Chicu, pe subiectul Aeroportului: „Trădători de țară”

Acțiunile anunțate de PPDA

Drept urmare, spune el, PPDA va întreprinde trei acțiuni:

1. Cerem ca Igor Dodon să convoace cât de rapid posibil Consiliul Suprem de Securitate, așa cum a procedat când s-a întâmplat situația cu Rotschild, la care să fie reprezentanți ai opoziției și să fie maximă transparență;

2. PPDA, imediat după sărbători, va colecta semnături pentru convocarea ședinței extraodinare a Parlamentului, la care va solicita venirea premierului cu un raport vizavi de această tranzacție, un raport al șefului SIS privind pericolele pentru securitatea statului, un raport de la CNA, de la Procuratură și de la Ministerul Justiției;

3. Vom propune un proiect de lege, după exemplul țărilor civilizate, despre tranzacțiile strategice. Legea e întârziată și ar fi necesară pentru R. Moldova.

Totodată, formațiunea va analiza posibilitatea înaintării unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Chicu, pe care-l numesc „Guvernul Dodon”.

La rândul său, deputatul Igor Munteanu a menționat că instituțiile cu competențe de anchetă sunt obligate să acționeze, prin decizia Parlamentului din 4 octombrie, care a acceptat concluziile și recomandările comisiei de anchetă pe care a condus-o.

Potrivit lui, aeroportul a fost preluat din nou abuziv, iar noul procuror general ar fi trebuit deja să înceapă investigații și să arate că este omul potrivit în această funcție.

„Trebie să luptăm pentru ca aeroportul să fie sub controlul statului, ca acest obiectul să nu fie vânturat prin toate offshor-urile. Vom adopta legea dezoffshorizării. Infratustrctura critică trebuie să fie supusă unor garanții speciale, care asigură statul și cetățenii împotriva unor riscuri de securitate acută”, a spus Igor Munteanu.

„Transmiterea către persoane infracționale din Rusia nu poate decât să ne afecteze interesele și imaginea internațională”, a adăugat deputatul.

Amintim că duminică, NR Investments Limited, vehiculul de investiții din Guernsey, Insulele Channel, a confirmat că și-a cedat interesul pentru Komaksavia Airport Invest Ltd și nu mai deține interes indirect pentru Avia Invest SRL.

Astfel, noul proprietar al Aeroportului Internațional Chișinău este miliardarul rus, Andrei Goncearenko, numit de presa rusă drept „oligarh din umbră”.

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate au anunțat că analizează opţiunea depunerii unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Chicu, spunând că „acţionează vădit împotriva interesului naţional al Republicii Moldova”. De asemenea, aceștia spun că se vor depune o interpelare către Procuratura Generală prin care vor cere explicaţii cum a fost posibilă această tranzacţie în condiţiile în care, din informaţia publică, rezultă că posibilitatea de a ceda cotele şi capitalul Avia Invest este blocată şi în prezent.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X