Reacția lui Dodon, după preluarea aeroportului de către un miliardar rus: „În spate nu e Rusia, ci grupări infracționale”

Autor: , in Politic / 23 decembrie, 2019, 19:42

Șeful statului, Igor Dodon, susține că în spatele celor care au preluat acum controlul asupra concesiunii Aeroportului Chișinău se afla în realitate aceeași grupare care împreuna cu Ilan Shor a preluat acest contract de concesiune la etapa inițială. Mai mult, Dodon spune că în spatele tranzacției nu se află Rusia sau altă țară și amenință cu demisii, în cazul în care instituțiile statului nu vor reuși să întoarcă Aeroportul Chișinău în gestiunea statului.

Dodon susține că, pentru el, ca președinte, „concesionarea ilegală a Aeroportului Internațional Chișinău reprezintă un subiect care ține de securitatea țării și siguranța cetățenilor”.

„De aceea, pe această temă nu voi accepta ca instituțiile statului să facă compromisuri cu cineva, indiferent că “investitorul” vine din Europa, Rusia, America sau din alte părți. Aeroportul Internațional Chișinău a fost dat ilegal în concesiune unei grupări criminale și el trebuie să revină înapoi la stat. Alte variante nu există. În acest sens avem o decizie foarte clară a Consiliului Suprem de Securitate și ea trebuie implementată de către instituțiile responsabile” spune Dodon.

Președintele susține că, ceea ce s-a întâmplat în aceste zile cu noua schimbarea de proprietar al concesiunii nu face decât să arate că „acea companie deținută de domnul Rothschild a înțeles ilegalitățile care s-au făcut la preluarea concesiunii și a decis să nu participe mai departe în această afacere murdara”.

În spatele celor care au preluat acum controlul asupra concesiunii aeroportului nu e Rusia

Cât despre noul proprietar al Aeroportului Chișinău, miliardarul rus Andrei Goncearenko, Dodon spune că Rusia nu ar asta în spatele tranzacției, ci tot cei care împreuna cu Ilan Shor a preluat acest contract de concesiune la etapa inițială.

„Din informațiile pe care le am la această etapă, în spatele celor care au preluat acum controlul asupra concesiunii aeroportului se află în realitate aceeași grupare care împreună cu Shor a preluat acest contract de concesiune la etapa inițială dar unele personale se aflau în spatele tranzacțiilor, nu Rusia și nici o alta țară. Ca președinte al țării nu voi permite ca grupările infracționale să ajungă să dețină obiective strategice în Republica Moldova și nu voi accepta ca siguranța oamenilor să depindă de niște criminali care se ascund în străinătate, după ce au furat ani de zile țara”, spune acesta.

Vor urma demisii până când vom găsi oameni curajoși

Dodon susține că singura soluție legală și corectă rămâne întoarcerea Aeroportului Internațional la stat, în caz contrar acesta spuen că va opera demisii.

„Instituțiile statului trebuie să asigure reintrarea în legalitate și normalitate a singurei porți aeriene a țării. Dacă instituțiile statului nu vor reuși să facă acest lucru într-o perioada rezonabila, înseamnă că vor urma demisii până când vom găsi oameni curajoși care sa aplice legea așa cum trebuie”, se mai arată în reacția lui Igor Dodon.

Amintim că duminică, NR Investments Limited, vehiculul de investiții din Guernsey, Insulele Channel, a confirmat că și-a cedat interesul pentru Komaksavia Airport Invest Ltd și nu mai deține interes indirect pentru Avia Invest SRL.

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate au anunțat că analizează opţiunea depunerii unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Chicu, spunând că „acţionează vădit împotriva interesului naţional al Republicii Moldova”. De asemenea, aceștia spun că se vor depune o interpelare către Procuratura Generală prin care vor cere explicaţii cum a fost posibilă această tranzacţie în condiţiile în care, din informaţia publică, rezultă că posibilitatea de a ceda cotele şi capitalul Avia Invest este blocată şi în prezent.

La rândul lor, reprezentanții Platformei DA spun că, securitatea Republicii Moldova și a cetățenilor săi este pusă în pericol, iar Igor Dodon este un bun elev al fostului lider al democraților, Vlad Plahotniuc. Reprezentanții PPDA se arată indignați de faptul că Procuratura Generală și alte organe competente nu reacționează la concluziile și recomandările Comisiei de anchetă privind privatizările și concesionarea proprietății publice, condusă de deputatul Igor Munteanu.

De partea cealaltă, socialiștii și democrații au luat apă în gură și doar Adrian Candu a adus acuzații la adresa Guvernului Maiei Sandu cum că ar fi cedat Aeroportul Chișinău influenței Rusiei, prin nesecurizarea investitorilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X