Trei analiști descriu în trei fraze cei trei ani de mandat ai lui Igor Dodon
Astăzi, 23 decembrie 2019, se împlinesc trei ani de la învestirea lui Igor Dodon în funcția de președinte al Republicii Moldova. Redacția cotidianul.md a solicitat de la trei analiști politici câte trei fraze care ar putea caracteriza perioada mandatului lui Igor Dodon în fruntea statului.
Trei fraze ale analistului politic Ion Tăbârță
– „În primii doi ani de mandat, el a fost un partener umil al lui Plahotniuc și al Partidului Democrat”
– „Anul acesta am asistat la o întărire a puterii sale, și anume la sfârșit de an și-a concentrat foarte mult puterea în mâinile sale”
– „Puterea personală o îndreaptă nu pentru societatea moldovenească, dar pentru a servi interesele geopolitice ale Federației Ruse în R. Moldova și în regiune, și pentru ca să-și asigure un nou mandat de președinte”
Trei fraze ale analistului politic Anatol Țăranu
– „Au fost trei ani ai unui președinte care așa și nu a devenit președinte al poporului, ci a rămas președinte de partid”
– „Au fost trei ani în care Președinția a promovat interesele unui stat străin, cu precădere, dar nu interesele propriului stat”
– „Trei ani când Dodon necontenit și-a consolidat propria putere politică, dar și puterea politică a Partidului Socialiștilor, care îl asistă”
Trei fraze ale expertului Igor Boțan
– „Justificări că nu poate implementa ceea ce și-a propus – asta caracterizează primii doi ani și jumătate”
– „Rolul exclusiv pe care și-l atribuie Igor Dodon în eliminarea din viața publică a ex-liderului PDM, Vlad Plahotniuc”
– „Ceea ce vedem în prezent: Guvernul chipurile minoritar, care guvernează inclusiv cu suportul Partidului Democrat (în această ecuație s-a schimbat un singur lucru: PD nu mai este condus de Plahontiuc)”
PS – Igor Boțan a ținut să adauge și că foarte puține dintre promisiunile lui Igor Dodon au fost realizate: „Dacă ne referim la soluționare problemei transnistrene, relansarea economiei, apărarea ortodoxiei, împotriva căreia nimeni niciodată nu a atentat, interzicerea unionismului, care e un curent politic consacrat de justiția moldovenească. În acești trei ani Igor Dodon ne mai promitea că rezolvă probleme care există în relația dintre R. Moldova și Federația Rusă. Până acum avem aceeași situație”.
Comentarii