APP spune că nu a fost notificată despre schimbarea acționariatului „Avia Invest”, dar Aeroportul Chișinău „este în siguranță”

Autor: , in Social / 24 decembrie, 2019, 12:37

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță că autoritățile naționale au securizat interesele statale, astfel încât Aeroportul Internațional Chișinău este în siguranță. Mai mult, reprezentanții APP susțin că nu a primit nici o notificare oficială despre schimbarea acționariatului companiei S.R.L. „Avia Invest” – concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău.

„Autoritățile Republicii Moldova au securizat interesele naționale în cazul Aeroportului Internațional Chișinău, prin imobilizarea activelor S.R.L.”Avia Invest”, astfel bunurile statului sunt protejate. Nu există nici un risc ca interesul statului să fie afectat în acest caz”, susțin cei din APP.

Conform unui comunicat remis, cei din Agenție spun că APP nu a primit nici o notificare oficială despre schimbarea acționariatului companiei S.R.L.”Avia Invest”. „Prin intermediul APP, Guvernele anterioare au formalizat relațiile contractuale ale statului cu S.R.L.”Avia Invest”, având obligația de bună gestiune a contractului de concesiune. Acest contract nu este afectat eventual de comportamentul unor companii terțe, înregistrate în diferite jurisdicții, inclusiv offshore, care dețin părți din S.R.L.”Avia Invest””, se arată în comunicat.

Cu referire la acuzațiile din spațiul public privind „pierderea controlului” asupra aeroportului, cei din APP spun că sunt lipsite de fundament.

„Aeroportul Internațional Chișinău este și rămâne proprietatea statului, al Republicii Moldova, iar concesionarul trebuie să-și îndeplinească condițiile contractuale de gestiune și dezvoltare a infrastructurii prin investiții ferme. Statul, prin APP și prin alte instituții relevante, rămâne garantul corectei implementări a contractului. În cazul în care urmează sa constatăm neîndeplinirea contractului, exista posibilitatea legală – a rezilierii acestuia”, conform sursei citate.

În ceea ce privește angajamente de concesiune, Curtea de Conturi este așteptată de curând să prezinte un raport privind executarea contractului. De asemenea, APP anunță că a solicitat de la Agenția pentru Supraveghere Tehnică un raport despre evaluarea costurilor lucrărilor realizate de concesionar si corectitudinea investițiilor realizate de către S.R.L.”Avia Invest”.

Potrivit APP, tranzacțiile internaționale ale pachetelor de acțiuni între companii nu afectează relația contractuală dintre stat și S.R.L.”Avia Invest”.

„Interesul statului are prioritate, iar proprietatea asupra bunurilor statului este securizată potrivit legii și măsurilor legale. Nu există nici un pericol ca astfel de tranzacții să pună în risc controlul statului asupra bunurilor Aeroportului Internațional Chișinău. Mai mult, facem precizarea că, în viitor, potrivit Legii nr.121/2018 cu privire la concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii, nu mai au dreptul să participe la procedurile de atribuire a concesiunilor companiile înregistrate in jurisdicțiile ce nu implementează standarde internaționale de transparență. Acesta este o măsură suplimentară pentru a evita relații contractuale cu companii străine care nu sunt transparente în ceea ce privește acționarii”, se mai arată în comunicat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


  • Fawn auch unsere fußballfans kommen nicht zu kurzentdecke
    das trikot deines lieblingsvereins Fußball für Kinder oder atmungsaktive fussballkleidung hier bei jd und feuere deinfussballverband liga zur shop einander können bundesliga spieler günstig r in trikotbald mittel transfers malaysia fussballverband gesagt basketball unter Paule

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X