Curtea de Apel Bucureşti respinge cererea de extrădare în Turcia a liderului Instituţiei de Învăţământ Lumina

Autor: , in Externe / 24 decembrie, 2019, 17:20

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins, marţi, cererea autorităţilor din Ankara de a fi extrădat preşedintele Instituţiei de Învăţământ Lumina, Fatih Gursoy.

În cererea de extrădare, Gursoy era acuzat că ar conduce o organizație teroristă, că ar fi utilizator al aplicației Lock și ar fi imam pentru această organizație, având legături directe cu Fethullah Gülen. De asemenea, el este învinuit că are un cont la o bancă Bank Asia din Turcia.

Președintele Școlilor Lumina, în vârstă de 50 de ani, se află în România din 2011 și are acte de ședere pe termen lung, valabile până în 2022.

Este al doilea caz în care un angajat de la Lumina este adus la Parchet.

Zilele trecute, o profesoară de engleză de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, Zeynep Bușra Șen, a fost de asemenea ridicată de acasă, tot în baza unui mandat de extrădare, care a fost respins ulterior de Curtea de Apel.

„Lumina Instituții de Învățământ respinge cu fermitate atitudinea autorităților de la Ankara, care au început o adevărată vânătoare a reprezentanților Școlilor Lumina, a căror activitate este legată doar de activitatea educațională. Ne exprimăm de asemenea toată încrederea în instituțiile statului român care respectă drepturile și libertățile cetățenilor”, se arată într-un comunicat de presă difuzat de Lumina.

Nu doar în România profesorii turci sunt reținuți spre extrădare. Zilele trecute, un profesor turc din Bosnia Herzegovina a fost reținut la cererea Ankarei, dar instanța din Sarajevo a respins solicitarea şi l-a eliberat pe profesorul Fatih Keskin.

Citește și: Decizia instanței bucureștene privind extrădarea profesoarei turce, fiica ex-directorului liceelor Orizont din Chișinău

În același timp, autoritățile din Ankara au emis ieri mandat de reținere pentru 260 de persoane, pentru presupusele legaturi cu mişcarea Gulen, iar astăzi procuratura din İzmir a emis un alt mandat pentru 221 de persoane, potrivit presei turce.

Amintim că în septembrie 2018 autoritățile din Republica Moldova au expulzat șapte profesori turci de la rețeaua de licee „Orizont”. Cazul a stârnit numeroase suspiciuni și reacții de dezaprobare, scoțând la iveală nereguli în procesul de reținere și expulzare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X