Slusari îi cere lui Stoianoglo informații despre mersul anchetei cu privire la concesionarea Aeroportului Chișinău (DOC)

Autor: , in Actualitate / Politic / 24 decembrie, 2019, 16:01

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari solicită Procuraturii Generale să prezinte Parlamentului un raport cu privire la executarea recomandărilor Comisiei de anchetă privind analiza modului de desfăşurare a concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău. Solicitarea vine după ce la începutul lunii octombrie Parlamentul a aprobat o hotărâre privind raportul acestei Comisii.

Slusari solicit să fie prezentate și rezultatele investigărilor penale în acest caz, dar fiind ultimele evoluții cu privire la schimbarea proprietarului Avia-Invest – firma concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău.

„Pe 4 octombrie Parlamentul a adoptat Hotărârea nr. 141 privind raportul Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare şi desfăşurare a privatizării şi concesionării proprietăţii publice începând cu anul 2013 asupra evaluării modului de pregătire şi desfăşurare a concesionării Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internaţional Chişinău”. Văd că Dodon tare vrea ca societatea să uite de acest document important și sarcinile trasate în el pentru mai multe autorități statale. Agenția Proprietății Publice azi în genere s-a făcut pe neznaiu și a vorbit despre rezilierea contractului de concesionare doar pe viitor și doar condiționat, parcă nici nu există cerere de reziliere a acestuia în instanța de judecată din 10 septembrie 2019, care se află în instanță de judecată. Sau poate APP a retras-o pe ascuns?”, scrie deputatul pe pagina sa de Facebook.

Așa cum termenul de executare a Hotărârii nr. 141 a expirat pe 18 decembrie, Slusari a solicitat de la mai multe autorități informația privind măsurile de executare a prezentei hotărâri. Acesta susține că, în primul rând, s-a adresat către Procuratura Generală.

„Legislativul și societate trebuie să cunoască cum se desfășoară ancheta penală pe așa-zisul concurs de concesionare a Aeroportului, organizat în 2013, la care compania lui Șor a fost trasă de ureche pentru a gestiona unu din cele mai importante obiective Republicii Moldova. La fel, sunt curios dacă organele noastre de anchetă a intreprins toate măsurile necesare pentru a bloca orice tranzacție cu acțiunile companiei Avia Invest, care gestionează Aeroportul”, mai spune Alexandru Slusari.

Foto: Facebook/Alexandr Slusari

Conform concluziilor Comisiei parlamentare, procesul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău s-a realizat cu încălcarea prevederilor legislației, iar contractul prin care Avia-Invest.

În opinia autorilor raportului, există două temeiuri de reziliere a contractului:

1. Neexecutarea obligației privind asigurarea de răspundere civilă a a activelor concesiunii cât și față de terți prin intermediul societăților de asigurare din Republica Moldova;

2. Neexecutarea obligației privind asigurarea securității aeronautice pe întreg perimetrul cu acces limitat al aeroportului cât și implementarea unui program de administrare și supraveghere.

În aceste condiții, Comisia de anchetă a venit la 4 octombrie cu mai multe recomandări către Procuratura Generală, Guvern, Ministerul Economiei și a unei noi Comisii de Monitorizare privind activitatea Aeroportului.

Astfel, Procuraturii Generale i s-a solicitat să verifice felul în care în contractul de concesionare a fost introdusă taxa de modernizare, în valoare de 9 euro, și să ridice toate documentele și corespondența între cei implicați în procesul de concesiune.

Guvernul i se solicita să înainteze o acțiune în instanțele naționale privind declararea nulității contractului de concesiune și să evalueze oportunitatea înaintarea unei cereri de chemare în judecată privind dizolvarea Avia-Invest.

O altă solicitare către Executiv este înaintarea unei sesizări penale în privința acțiunilor comisiei de monitorizare a aeroportului în perioada 2013-2019, ce ar putea fi sancționate ca abuz de putere sau abuz de serviciu, exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, neglijență în serviciu sau grup criminal organizat.

Ministerul Economiei urma să prezinte datele unui audit privind investițiile efectuate de Avia-Invest în perioada 2013-2019.

De asemenea, se recomandă constituirea unei noi comisii de monitorizare care să notifice concesionarul, într-un final, în legătură cu rezilierea contractului de concesiune.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X