Încă un expert critică intenția lui Dodon, de a scoate un miliard din rezerva BNM: Ar fi ilegal și ar descuraja investitorii

Autor: , in Economic / Populare / 27 decembrie, 2019, 11:50

Expertul economic Adrian Lupușor critică și el intenția președintelui Igor Dodon, de a retrage cel puțin un miliard de dolari din rezerva BNM pentru investiții. 

Într-un comentariu pe Facebook, Lupușor susține că, în prezent, BNM are rezerve valutare confortabile, dar că pentru acest lucru ar trebui să le mulțumim migranților, care trimit acasă, în fiecare an, în jur de 1,5 miliarde de dolari.

În ce privește intenția lui Igor Dodon, Lupușor o califică drept una „ilegală”, care „contravine principiilor recunoscute internațional privind independența autorităților monetare”.

Citește și: Sturza comentează intenția lui Dodon, de a scoate un miliard din rezerva BNM: „E mai tare ca ‘torpeda’”

În continuare, Lupușor combate „câteva mituri legate de rezervele valutare”:

„1. Rezervele nu sunt prea multe în Moldova. Acestea acoperă puțin peste 4 luni de importuri, fiind un nivel optim pentru o țară cu datorie externă de circa 7.3 miliarde USD (de 2.5 ori mai mare decât rezervele valutare), deschisă din punct de vedere comercial și foarte expusă șocurilor externe. Acestea sunt și mai importante în contextul în care Guvernul va intenționa să emită eurobond în valută pe piață externă.

2. Chiar dacă stau pe conturile altor state, rezervele sunt folosite în interesul doar a Republicii Moldova, respectiv deprivarea țării de rezerve este contrară intereselor acesteia. Cauza este că rezervele sunt utilizate destul de intens de către banca centrală pentru a atenua fluctuațiile valutare excesive: când crește cererea de valută, banca centrală vinde valută din rezerve pentru a preveni deprecierea bruscă a leului, și viceversa, când crește cererea de lei (de exemplu, de sărbătorile de iarnă, Paște sau vara când revin migranții acasă), banca intervine prin procurări de valută pentru a preveni aprecierea bruscă a leului. Un specific al țării noastre este că piață valutară este destul de volatilă, iar fără un nivel confortabil de rezerve, BNM nu ar fi putut atenua aceste fluctuații, iar cursul leului ar putea ușor ieși de sub control, cu consecințe negative pentru creșterea economică.

3. Canalizarea rezervelor valutare în proiecte infrastructurale sau alte activități ale Guvernului nicicum nu va duce la dezvoltare economică. Pierderea unei bune părți din rezerve (o treime) va duce la deprecierea leului, creșterea puternică a inflației și descurajarea activității investiționale private (putem anticipa și un fenomen dezinvestițional – plecarea din țară a investițiilor și depunerilor private de teamă inflației și volatilității macroeconomice).”

Amintim că președintele Igor Dodon propune ca din rezervele Băncii Naționale să fie retrasă o sumă în valoare de cel puțin un miliard de dolari pentru investiții.

Într-o declarație pentru Cotidianul, expertul economic Veaceslav Negruța consideră că un astfel de pas, mai ales făcut în an electoral, ar reprezenta o lovitură grea pentru economia Republicii Moldova.

Citește și: (VIDEO) Dodon vrea să scoată un miliard de dolari din rezerva BNM. Expert: O lovitură asupra economiei

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X