(VIDEO) Dodon vrea să scoată un miliard de dolari din rezerva BNM. Expert: O lovitură asupra economiei
Președintele Igor Dodon propune ca din rezervele Băncii Naționale să fie retrasă o sumă în valoare de cel puțin un miliard de dolari pentru investiții. Expertul economic Veaceslav Negruța consideră că un astfel de pas, mai ales făcut în an electoral, ar reprezenta o lovitură grea pentru economia Republicii Moldova.
Dodon a declarat joi, în cadrul unei emisiuni de la postul N4, că i-a transmis guvernatorului BNM, Octavian Armașu, că o bună parte din rezerva de stat ar trebui redirecționată în investiții.
„Noi avem trei miliarde de dolari rezerva valutară a statutului. Acestea trei miliarde știți unde se află, pe cont la Washington. Tot la americani stau. Hai să luăm o parte din banii aceștia și să-i vârâm în economie. Să facem drumuri, să facem ceva să lucreze economia” a declarat Igor Dodon.
Șeful statului a spus că rezerva valutară depășește cu mult suma minimă critică, echivalentă cu totalul a trei luni de import.
„Să lăsăm acolo un miliard jumătate sau două. Să nu căutăm banii noștri pe unde… Noi avem banii noștri”, a declarat Igor Dodon.
Negruța: O retragere atât de consistentă ar duce la creșterea bruscă a inflației și devalorizarea leului
L-am contactat pe expertul economic Veaceslav Negruța pentru a comenta intențiile lui Igor Dodon, care ar putea duce la cea mai masivă retragere din rezervele BNM din istoria Republicii Moldova. În opinia fostului ministru al Finanțelor, declarația lui Igor Dodon poartă un caracter populist în an electoral, în condițiile în care la sfârșitul anului 2020 urmează să avem alegeri prezidențiale.
Negruța susține că Dodon „manipulează” și operează cu „falsuri” atunci când afirmă că rezervele valutare ale statului s-ar afla la Washington.
„BNM plasează rezervele valutare în străinătate pentru a obține profit, dar nu doar la Washington. O bună parte (1,76 miliarde dolari, n.a.) sunt titluri de valoare, emise de state europene și SUA”, a declarat Negruța pentru Cotidianul.md.
El a mai spus că o astfel de acțiune este puțin probabilă, dar dacă s-ar retrage 1,5 miliarde de dolari din rezervele valutare, atunci leul moldovenesc ar fi afectat grav, urmând să se deprecieze până la 25-28 de unități pentru un euro. În opinia sa, mai probabilă este „o emisie de lei neacoperiți, care ar duce la inflație bruscă și devalorizarea monedei naționale”.
„Mesajele lui Dodon reprezintă un pericol asupra băncii centrale, atentează grav la independența instituției. Prin prezența lui la BNM, de acum câteva săptămâni, a vrut să arate că este șef peste tot. Trei luni de import critic este un indicator, dar asta nu exclude ca un stat să aibă rezerve și mai mari decât acest indicator referință”, a mai comentat Negruța.
Ultimele retragere semnificativă din BNM a avut loc la sfârșitul anului 2014, când au fost alocate 9,5 miliarde de lei, prin garanții de stat, celor trei bănci implicate în jaful din sistemul bancar. La 2 luni, în februarie 2015, leul moldovenesc a suferit o depreciere considerabilă, valoarea monedei europene depășind la un moment dat 25-26 de lei.
Rezerva valutară a BNM se ridică în prezent la 3,055 miliarde de dolari, dintre care 1,76 de miliarde de dolari sunt titluri de valoare, iar 1,28 de miliarde depozite în bănci din străinătate.
Comentarii
Ma tem ca asta va fi al doilra miliarddisparut din banci