Noul proprietar al Aeroportului Chișinău, implicat și în privatizarea AIR Moldova, pe timpul Guvernului Filip

Autor: , in Social / 28 decembrie, 2019, 17:19

Andrey Goncharenko, noul beneficiar final al companiei cipriote care controlează Aeroportul Chișinău, a început să-și extindă relația de afaceri cu Republica Moldova încă pe timpul fostei guvernări democrate.

Prin intermediari și firme-paravan, conexiunile lui Goncharenko duc la câteva proprietăți de milioane care au aparținut fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, fugit din țară în vara lui 2019, conform RISE Moldova.

O altă conexiune a afaceristului rus duce la AIR Moldova, compania aeriană de stat privatizată, în octombrie 2018, în regim de urgenţă şi în condiţii suspecte, de Guvernul democratului Pavel Filip, pentru doar 50 de milioane de lei.

Citește și: Noul proprietar al Aeroportului Chișinău, omul care a cumpărat GBC-ul lui Plahotniuc

Pe acest caz, la finele lunii iulie 2019, după ce democrații au pierdut puterea, oamenii legii au pornit o urmărire penală în cadrul căreia încearcă să afle proveniența celor 50 de milioane de lei plătiți pentru Air Moldova. Bănuiala lor e că în spatele tranzacției de privatizare a fost orchestrat un caz de spălare de bani.

Astfel, una dintre versiunile provenienței banilor plătiţi pentru Air Moldova duce spre Style Design Imobil SRL, o companie din Republica Moldova administrată și deținută de Roman Mishchenkov din Federația Rusă.

Mishchenkov este numele de fată al actualei soții a lui Andrey Goncharenko, Anna. Ambii, Roman și Anna, au același patronimic și, până în anul 2016, au fost asociați în două companii din Moscova.

Mai mult, conform datelor din Registrul rus al companiilor, Roman Mishchenkov administrează și OOO „Russkomoldavski Torgovy Dom”, firmă în care Andrey Goncharenko este asociat unic.

Investigația integrală poate fi citită aici.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X