Dodon vrea să consulte cetățenii în privința miliardelor din rezerva valutară

Autor: , in Politic / Populare / 29 decembrie, 2019, 09:39

Președintele Igor Dodon a reacționat la criticile vehemente la adresa sa, în urma declarației că ar dori ca o parte din rezervele Băncii Naționale să fie utilizate pentru investiții în infrastructură. În cadrul unui comentariu pe Facebook, șeful statului anunță că ia în calcul consultarea cetățenilor în privința utilizării rezervelor valutare.

Dodon susține că nu a „cerut niciunei institutii sa scoată bani din rezerva valutară, asa cum în mod manipulativ au afirmat unii”, dar că a cerut „clarificări” și că le va primi indiferent ca le place sau nu unor experți”.

„După care voi informa și opinia publică în detaliu legat de ce se întâmpla cu rezerva financiară a tarii, dar și de sursele financiare interne pe care le-am identificat. Nu exclud că în urma informațiilor pe care le voi primi, voi examina oportunitatea de a consulta public cetățenii în privința utilizării pragmatice a banilor”, a comentat Igor Dodon.

El a mai afirmat că „moldovenii trebuie să cunoască exact ce se întâmplă cu banii lor, dacă o parte din acești bani pot sau nu pot fi utilizați pentru investiții care sa le facă viața mai bună”.

Reacția lui Igor Dodon vine după ce guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a declarat că intențiile șefului statului, de a retrage o parte din rezerva valutară, contravine legislației în vigoare.

„Astfel, utilizarea unei părți din rezervele internaționale, cu o ulterioară conversie a acesteia în moneda națională și majorare a cheltuielilor în economie, ar prejudicia considerabil obiectivul fundamental al BNM – asigurarea și menținerea stabilității prețurilor. Ca urmare, Republica Moldova s-ar confrunta cu o inflație cu impact negativ asupra economiei. Totodată, asemenea operațiuni contravin legislației în vigoare, potrivit căreia Banca Națională nu poate acorda asistență financiară statului”, a declarat guvernatorul BNM.

Președintele Igor Doodon a propus joi, în cadrul unei emisiuni televizate, ca din rezervele Băncii Naționale să fie retrasă o sumă în valoare de cel puțin un miliard de dolari pentru investiții.

El a spus că i-a transmis guvernatorului BNM, Octavian Armașu, că o bună parte din rezerva de stat ar trebui redirecționată în investiții.

„Noi avem trei miliarde de dolari rezerva valutară a statutului. Acestea trei miliarde știți unde se află, pe cont la Washington. Tot la americani stau. Hai să luăm o parte din banii aceștia și să-i vârâm în economie. Să facem drumuri, să facem ceva să lucreze economia” a declarat Igor Dodon.

Intenția lui Dodon a fost criticată dur de mai mulți experți independenți și politicieni din opoziție.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


  • Nu cred ca este o ideie buna, cred ca ca si in problemele cu limba, istoria decizia revine expertilor si specialistilor in cazul dat in domeniul economiei. Cred ca politicienii ttrebuie sa aiba alte griji

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X