Varşovia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Putin a acuzat Polonia de complicitate cu Hitler

Autor: , in Externe / 29 decembrie, 2019, 10:09

Ministrul polonez de Externe l-a convocat de urgenţă, vineri, pe ambasadorul Rusiei, pentru a protesta ferm faţă de “insinuările istorice” ale preşedintelui rus Vladimir Putin, care a acuzat Polonia de complicitate cu Adolf Hitler, scrie News.ro.

“Polonia se opune ferm insinuărilor istorice făcute de cele mai înalte autorităţi ale Rusiei în ultimele zile”, a declarat Marcin Przydacz, viceministru de Externe, citat de agenţia PAP.

Ministerul polonez de Externe a subliniat că Polonia a fost prima ţară care s-a angajat în rezistenţa armată în septembrie 1939, împotriva armatei germane care era susţinută de Uniunea Sovietică”.

Marţi, Vladimir Putin a relansat marţi un război al declaraţiilor cu Polonia, pe care a acuzat-o că a încheiat o ”înţelegere” cu Adolf Hitler şi că a acţionat în mod ”antisemit” în zorii celui de-al Doilea Război Mondial.

”Ei (polonezii) au încheiat practic o înţelegere cu Hitler. Acest lucru este clar în documentele din arhive”, a subliniat Putin, declarându-se ”insultat de felul în care Hitler şi Polonia au discutat despre aşa-zisa problemă evreiască”.

Vladimir Putin a dat asigurări că a luat la cunoştinţă documente istorice în care ambasadorul polonez în Germania în 1938 a promis să-i ridice un ”monument frumos” la Varşovia liderului Germaniei naziste, după ce acesta din urmă a propus ”trimiterea evreilor în colonii în Africa”. Acest ambasador ”s-a solidarizat complet cu Hitler”, a acuzat Vladimir Putin, care l-a catalogat drept un ”nenorocit” şi ”porc antisemit”.

El a făcut totodată o paralelă cu decizii ale conducătorilor polonezi actuali, care ”demolează monumentele soldaţilor Armatei Roşii”, sărbătoriţi odinioară ca eliberatorii ţării, date jos de pe piedestal cu lanţuri în ultimii ani.

Rusia şi Polonia şi-au multiplicat în ultimele zile acuzaţiile reciproce cu caracter istoric.

Diplomaţia rusă a denunţat ”retrorica agresivă” a Varşoviei, în timp ce diplomaţia poloneză şi-a exprimat ”îngrijorarea”, acuzând liderii ruşi de ”prezentarea unei imagini false a evenimentelor”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X