„Primul în Moldova” și „TVR Moldova” au obținut frecvențe naționale până la 1 martie 2020
Postul de televiziune „Primul în Moldova”, afiliat PSRM, care retransmite emisiuni de la „Pervîi Kanal” din Moscova, și „TVR Moldova”, care retransmite emisiuni din România, au obținut dreptul de a utiliza rețelele statale nr. III și, respectiv, nr. II de televiziune analogică terestră. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Audiovizualului (CA) cu vot unanim, deși unii membri ai instituției s-au arătat reticenți față de postul „Primul în Moldova”. Astfel, cele două posturi de televiziuni vor emite pe frecvență națională până la 1 martie 2020.
Conform deciziei CA, „Primul în Moldova” a obținut rețeaua de stat numărul III, pe care anterior a emis „Prime TV”, care aparține ex-liderului PDM, Vladimir Plahotniuc.
În același timp, „TVR Moldova” va emite pe rețeaua de stat nr. II, frecvență națională pe care a emis până în 2007, iar, ulterior, a difuzat Canal 2.
Mihalache vrea monitorizare strictă a postului „Primul în Moldova”
Membrul CA, Corneliu Mihalache, și-a exprimat regretul că la concurs au participat doar câteva televiziuni și acele reprezentante de alte state decât Republica Moldova.
„După atâția ani, regret că avem la concurs televiziuni care aparțin altor state. (…) Am obiecții mari privind postul „Primul în Moldova”, căruia i-am acordat licență acum două luni și aceasta nu este valorifică în special pentru contentul local. Odată cu obținerea rețelei, solicit să fie monitorizate mai strict, în special „Primul în Moldova”. Trebuie să-i impunem să facă produs local”, a declarat Mihalache.
De partea cealaltă, membrul CA Artur Cozma a declarat că acordarea frecvenței unor televiziuni care aparțin altor state i se pare ceva normal, în condițiile în care CA se încadrează în câmpul legal. Totuși, Cozma a atenționat cele două posturi că vor trebui să muncească serios pentru a acoperi cele 10 ore de produs local.
„Este clar că au existat și vor exista multe speculații pe marginea acestui subiect. Faptul că la această frecvență pretind posturi care aparțin altor state mi se pare că este ceva normal. Altfel nici nu putea fi, dar până la urmă noi suntem în albia legală. Ministerul Economiei ne-a solicitat în regim de urgență să organizăm concursul privind cele două frecvențe, pentru că statul va avea pierderi dacă nu va acoperi aceste frecvențe. Dacă nu funcționează sunt pierderi de 200 de mii pe lună. Mare dilemă eu nu văd, pentru că noi acum oferim frecvența în câmpul și termeni legali. Odată obținute aceste licențe, aceste televiziuni vor avea statut de națională, deci crește până la 10 ore cota produsului local. Vor trebui să facă față destul de serios”, a spus membrul CA.
Vicol, despre „TVR Moldova”: Moral se rezolvă o nedreptate comisă în 2007
Președintele CA, Dragoş Vicol, a precizat că, deși licențele se oferă pentru doar 2 luni este oportun ca statul să nu piardă bani în condițiile în care frecvențele ar rămâne libere.
„Motivul pentru care au scos aceste licențe în concurs este unul rezonabil. Ministerul Economiei a solicitat asta și nefolosirea acestor rețele va aduce pierderi. Trebuie să menționez că cei care au transmis până în prezent „Primul în Moldova”, indiferent cum s-a numit, s-au poziționat pe prima poziție în ceea ce vizează audiența și nu putem pune asta la dubii. Sunt de acord cu domnul Mihalache că acest post trebuie monitorizat. Dar cred sincer că a fost prea puțin timpul, din noiembrie până acum, astfel că respectivul post de televiziune nu a reușit să se poziționeze și să corespundă angajamentul pe care și l-a asumat. Este datoria noastră să facem monitorizare”, a spus președintele CA.
Cu referire la „TVR Moldova”, Vicol a declarat că „moral” se rezolvă o „nedreptate comisă în 2007”.
„De astăzi aceste televiziuni vor fi taxate ca televiziuni cu acoperire națională și atunci când vor greși sancțiunile vor fi pe potrivă. În ceea ce privește „TVR Moldova”, pot spune că se încheie o nedreptate făcută în anul 2007, când postul a fost deposedat de frecvență”, a mai spus Dragoş Vicol.
„TVR Moldova” a emis până în 2007 pe frecvența națională pe care, ulterior, a difuzat Canal 2.
Anterior, ex-ministrul Economiei, Vadim Brânzan, afirma că Prime și Canal 2 achitau circa 1.200.000 de lei pe lună pentru serviciile oferite de Radiocomunicații.
Rețelele analogice II și III au devenit libere după ce posturile de televiziune „Canal 2” și „Prime TV” au renunțat să emită în acest format. În prezent, prima rețea de stat este utilizată de către postul public „Moldova 1”.
Comentarii