Reacția Ministerului român de Externe după ce TVR Moldova a recuperat frecvența națională

Autor: , in Cultură/Media / 31 decembrie, 2019, 15:38

Ministerul Afacerilor Externe de la București afirmă că decizia Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova de a acorda postului TVR Moldova o frecvenţă cu acoperire naţională poate fi considerată ca fiind una de natură reparatorie.

„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de faptul că, în urma unei decizii adoptate recent de Consiliul Audiovizualului din Republica Moldova, postului TVR Moldova i-a fost acordată o frecvenţă cu acoperire naţională, permiţând astfel difuzarea analogică a programelor TVR Moldova pe întreg teritoriul Republicii Moldova. MAE a întreprins eforturi susţinute şi continue în sprijinul redobândirii de către TVR Moldova a frecvenţei naţionale de emisie, retrasă abuziv în 2007. Astfel, decizia autorităţii de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale din Republica Moldova poate fi considerată ca fiind una de natură reparatorie”, se arată într-un comunicat al MAE român.

În context, MAE îşi exprimă încrederea că această decizie va contribui la consolidarea legăturii Republicii Moldova cu Uniunea Europeană şi la îmbunătăţirea accesului cetăţenilor ţării noastre la informaţie corectă şi imparţială din spaţiul european.

„Totodată, acoperirea naţională pe care o va deţine TVR Moldova reprezintă o oportunitate pentru întărirea comunităţii de limbă şi cultură existentă între România şi Republica Moldova”, mai arată MAE.

Sursa citată reaminteşte că la 12 septembrie 2013 a fost semnat Acordul de soluţionare amiabilă a cererii nr. 36398/08 – SRTV împotriva R. Moldova, prin care a fost închisă cauza aflată pe rolul CEDO ca urmare a plângerii introduse de SRTV după retragerea abuzivă, în 2007, de către autorităţile de atunci de la Chişinău a licenţei sale de emisie pe teritoriul Republicii Moldova.

Ca urmare a Acordului de soluţionare amiabilă, încheiat cu implicarea activă şi substanţială a MAE român, SRTV şi-a reluat emisia în Republica Moldova în anul 2013, pe cablu şi pe transmisie digitală experimentală, urmând a intra pe transmisie digitală naţională atunci când aceasta va fi implementată în Republica Moldova.

Printr-o adresă transmisă Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova în septembrie 2019, SRTV şi-a exprimat interesul de a obţine o frecvenţă de emisie care să permită difuzarea analogică a programelor postului TVR Moldova pe întreg teritoriul ţării noastre. MAE român, prin Ambasada României la Chişinău, a sprijinit această solicitare prin demersuri diplomatice, arată comunicatul citat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X