(VIDEO) Erdogan îi mulțumește lui Dodon pentru extrădarea profesorilor turci și cere transferarea liceelor „Orizont” în gestiunea sa

Autor: , in Politic / Populare / 31 decembrie, 2019, 15:25

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a cerut omologului său Igor Dodon să închidă activitatea liceelor „Orizont” și să le transfere în gestiunea unei organizații controlate de liderul de la Ankara. Mai mult decât atât, Erdogan i-a mulțumit lui Dodon pentru expulzarea celor 7 profesori turci, din toamna anului 2018, pe care el a numit-o drept „luptă împotriva terorismului FETO”.

„Mulțumim Moldovei pentru cooperarea în lupta împotriva FETO și extrădarea membrilor săi în Turcia”, a declarat Recep Tayyip Erdogan în cadrul unei conferințe de presă după întâlnirea cu Igor Dodon la palatul prezidențial.

Erdogan a declarat că Turcia se așteaptă ca liceele „Orizont” care fac parte din mișcarea condusă de clericul Fettulah Gulen, să fie transferate către „Fundația Maarif”, o fundație educațională turcă loială liderului de la Ankara.

Puterea de la Ankara numește organizația lui Gulen drept una „teroristă”, acuzând-o că ar sta în spatele tentativei eșuate de lovitură de stat din 2016.

„Ministerul Educației din Moldova și ‘Fundația Maarif’ din Turcia pot lucra în comun asupra problemei”, a spus el.

De asemenea, Erdogan a subliniat „cooperarea Turciei cu Moldova în materie de securitate”.

„Cred că prietenii noștri moldoveni vor susține în continuare lupta noastră [împotriva FETO, n.r.] cu aceeași înțelegere”, a spus el.

Republica Moldova este unul dintre puținele state care, în 2018, a acceptat solicitarea Ankarei de a extrăda profesori turci din rețeaua condusă de Gulen. Multe alte state, printre care România, Franța, Germania sau SUA, au respins aceste solicitări.

În cadrul conferinței de presă, Igor Dodon nu a pomenit de cei 7 profesori, chiar dacă a promis, înainte de a pleca la Ankara, că va aborda cu Erdogan problema acestora.

Dodon s-a referit doar la relațiile comerciale dintre cele două state și investițiile fundației TIKA în Republica Moldova, manifestându-și speranța că această colaborare se va dezvolta.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X