Cetățenii ar putea afla pe site-ul Guvernului etapa la care se află dosarele mari de corupție. Opoziția e sceptică (VIDEO)

Autor: , in Politic / Populare / 3 ianuarie, 2020, 16:41

Pe site-ul Guvernului va apărea un instrument online cu ajutorul căruia orice cetățean poate afla etapa la care se află dosarelor de corupție de rezonanță. Această sarcină a fost pusă de către Ion Chicu pe umerii câtrova responsabili de la Guvern. În cadrul ședinței Executivului de vineri, prim-ministrul s-a arătat nemulțumit de faptul că corupția de rezonanță nu ajunge să aibă, de obicei, o finalitate în justiție. În schimb, susține demnitarul, la reținerea prepușilor infractori se organizează show-uri, care nu sunt urmate de rezultate concrete.

„Până la 15 ianuarie să fie plasat pe pagina de internet a Guvernului instruemntului de monitorizare a trasabilității cazurilor rezonante de corupție. Am vorbit cu ceva timp în urmă, să pregătiți acest instrument, or în ultimii ani și luni am tot văzut la televizor o sumedenie de rețineri în flagrant a funcționarilor de stat, procurori, avocați, vameși, polițiști, alți estorcători de mită din primării, dar despre finalitatea acestor cazuri de rezonanță nu prea se știe mare treabă. Mă îndoiesc că măcar 10% din cauzurile mediatizate cu diferite show-uri ajung și au finalitate deplină”, a declarat Ion Chicu în debutul ședinței Guvernului.

„Sunt, de asemenea, și zeci de dosare deschise artificial pentru a estorca bani sau lipsi de afaceri oamenii. Este domeniul de responsabilitate, bineînțeles, a procurorilor CNA, dar și cetățenii vor să știe cum evoluează aceste cazuri de rezonanță. Vrem să știm care este finalitatea”, a mai spus oficialul.

Citește și: Guvernul ar putea rezilia contractul cu Avia Invest: Investițiile companiei în aeroportul Chișinău, sub lupa APP (VIDEO)

Potrivit lui, pe site-ul Guvernului va fi plasat „instrumentul interactiv de monitorizare, în care se va specifica statutul la zi a fiecărui caz: Unde se află, cine îl examinează, a ajuns sau nu în instanță”.

Deocamdată nu este clar cum va arăta acest instrument și ce informații va conține.

Sarcina implementării proiectului le revine secretarului general al Guvernului, Liliana Iaconi, consilierului premierului pe domeniul juridic, Nicolae Eșanu, și Cancelariei de Stat a Guvernului.

Opoziția nu e impresionată

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, crede că inițiativa lui Ion Chicu „va muri” așa cum a murit și contorul fostului premier Pavel Filip, care ar fi trebuit să arate câți bani au fost recuperați din miliardul furat din sistemul bancar moldovenesc.

„Ideea se pare că este preluată și de Chicu. […] Poți face zeci de contoare, site-uri, conferințe sau alte chestii din astea, dar efectul va fi oricum zero câtă vreme nu există progres în investigarea dosarelor în cauză”, a comentatul pe Facebook fostul președinte al Comisiei juridice din Parlament.

Citește și: Guvernul transmite Consiliului Europei pachetul de documente ce vizează reforma Justiției (VIDEO)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


  • Chiar azi ati trimis proectul reformei justitiei fara macar al face cunoscut publicului si vorbiti de transparenta?! Acest guvern e format din persoane,care eri se supuneau lui Plohotniuc si astazi lui Dodon,da rolul poporului inca nu l-ati focalizat.Vai de tara,care se lasa condusa de cei mai docili-e vorba de turma!

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X