Cum ne-a umilit Igor Dodon la Ankara (VIDEO)

Autor: , in Editorial / Populare / 3 ianuarie, 2020, 11:33

Sfârșitul lunii mai, 2017. Emmanuel Macron nu avea nici măcar două săptămâni de la învestirea în funcția de președinte al Franței. La Paris vine Vladimir Putin. Cel care, câțiva ani în urmă, îl pusese într-o situație extrem de dificilă pe unul dintre predecesorii săi, Nicolas Sarkozy, într-un context similar. După întrevedere, Putin și Macron au stat într-o conferință de presă care a durat aproape o oră. A fost una dintre cele mai dificile conferințe de presă pe care le-a trăit Putin vreodată.

În lumina lipsei de experiență a noului lider de la Elysee, a impactului pe care îl are Putin, în special la primele întâlniri cu alți șefi de stat, dar și a anumitor semne de simpatie pe care Macron le transmisese anterior față de liderul de la Kremlin, toată lumea se aștepta atunci la o defilare a președintelui Rusiei, dar la final tânărul său omolog francez a fost cel care a impresionat.

Macron a făcut atunci câteva declarații foarte tranșante în privința situației din Ucraina, a spus că Putin i-a promis că se vor întreprinde acțiuni în privința îmbunătățirii situației persoanelor LGBT din Rusia, în special Cecenia, și a criticat Kremlinul pentru lipsa de democrație din țara sa.

Cel mai remarcabil moment a fost însă atunci a răspuns la o întrebare a unei reportere din Rusia, care i-a reproșat lui Macron că anumite instituții de presă ruse (Russia Today și Sputnik) nu au acces la conferințele de presă ale președintelui francez. Russia Today și Sputnik fiind două instituții de presă finanțate direct de către Kremlin, adică de omul alături de care Macron susținea conferința de presă. Cele două erau atunci implicate într-un scandal mai larg la nivel mondial, fiind acuzate de influențare prin propagandă agresivă a alegerilor din SUA, Franța și a referendumului privind Brexitul.

Reacția lui Macron a fost una extrem de tăioasă: „Când instituțiile de presă răspândesc minciuni, nu mai fac jurnalism, sunt organe de influență. Russia Today și Sputnik au fost organe de influență în campania electorală, care au răspândit neadevăruri împotriva mea. Au fost interferențe grave în cadrul unei campanii electorale democratice. Russia Today și Sputnik nu s-au comportat precum niște instituții de presă, ci precum niște organe de influență, care au răspândit propagandă”.

Putin nu s-a simțit deloc comod în timpul conferinței de presă, în special când s-a desfășurat acest episod. Marele „Țar” a avut fața plecată, fără a urma vreo replică. Secvența poate fi văzută mai jos.

Și era greu să schițeze astfel de reacții când Macron îl acuza cu text deschis că s-a implicat în campania sa electorală, încercând să-i influențeze rezultatele prin propagandă mincinoasă.

Igor Dodon a umilit Republica Moldova

Nu pot să-i compar pe Igor Dodon și Emmanuel Macron. Dar când am văzut conferința de presă de final de an, pe care Dodon a avut-o la Ankara, cu Erdogan, mi-a venit imediat în minte cea cu participarea lui Putin și Macron. Prin disonanță.

Pentru că pe deoparte îi avem pe Putin și Erdogan, doi dictatori care și-au transformat țările în unele unde democrația, drepturile omului și libertatea presei practic nu mai există. De partea cealaltă doi președinți, cu mult mai puțină experiență politică, a căror state au fost afectate de anumite acțiunile ale dictatorilor alături de care apăreau în fața presei.

Iar Republica Moldova a avut enorm de suferit din cauza expulzării celor 7 profesori turci, din toamna lui 2018. Pe plan extern, ca imagine, în condițiile în care presa de pe tot mapamondul a relatat subiectul. Apoi printr-o condamnare rușinoasă la CEDO, care a certificat acțiunile ilegale ale puterii de la Chișinău.

Și atunci când Erdogan îți mulțumește pentru această ilegalitate, crimă chiar, tu să taci și să nu reacționezi nici într-un fel, este de-a dreptul incalificabil.

Mai mult decât atât, în aceeași conferință de presă, pe un ton imperativ, Erdogan i-a cerut lui Dodon să transfere liceele „Orizont” în gestiunea unei fundații care-i este loiale, solicitând implicarea Ministerului Educației de la Chișinău.

Și ce a făcut Dodon, cel care pleca de la Chișinău promițând că va aborda problema profesorilor turci cu Erdogan? A mulțumit pentru repararea Președinției…

Vă îndemn să vedeți conferința de la Ankara și să comparați prestația lui Dodon cu cea a lui Macron…

Probabil când se va întoarce la Chișinău, pentru a drege busuiocul, Igor Dodon va spune că în discuțiile private a abordat problema profesorilor cu Erdogan. Că nu era cazul în conferință de presă să se discute despre asta. Dar va trișa într-un mod penibil. Pentru că să abordezi un astfel de subiect, în privat, cu un dictator precum Erdogan, e ca și cum ai încerca să stingi incendiile din Australia cu o cană de apă.

Mai mult decât atât, prin abordarea problemei chiar de către Erdogan, președintele Turciei i-a ridicat mingea la fileu lui Dodon. I-a oferit șansa să se comporte ca un adevărat președinte. Să răspundă că expulzarea a fost făcută ilegal, de către fosta putere, că el nu are nicio legătura cu asta. Să spună că liceele în cauză sunt problema Republicii Moldova, că acolo se face cea mai bună carte în țara lui și că ele vor funcționa în continuare. Că nu fac niciun fel de terorism niște profesori care sunt exemple deja de ani de zile prin profesionalismul de care dau dovadă.

Dodon a preferat însă să fie mic. A confirmat indirect, prin tăcere, implicarea în crima din septembrie 2018. A procedat în stilu-i caracteristic, de a se umfla în pene în fața unora de acasă și de a băga coada între picioare în fața unui dictator turc, cu care doar abordări de genul celeia pe care a avut-o Macron cu Putin pot funcționa.

Doar scoțând în relief astfel de probleme public, în fața presei, cu niște dictatori precum Putin sau Erdogan, te poți aștepta la vreun rezultat, fie el oricât de mic. Mai ales când îi pui în fața unui adevăr atât de dur.

Dodon a eșuat lamentabil. S-a umilit, iar odată cu el ne-a umilit și pe noi, cei de acasă, pentru că acolo, vrem noi sau nu vrem, ne reprezintă și pe noi, cetățenii acestui stat. Eu m-am simțit umilit de prestația sa. Dodon a umilit Republica Moldova la Ankara.

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X