Morari, bănuit că a acționat în interesul lui Plahotniuc în cazul miliardului furat. Se declară nevinovat și nu cooperează cu ancheta

Autor: , in Actualitate / Social / 11 ianuarie, 2020, 13:17

Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, reținut vineri pentru 72 de ore, este bănuit că în martie 2017 a primit de la fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, o plângere pe care a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi ulterior urmărirea penală şi falsificând în cauza penală mai multe acte procesuale.

Conform Procuraturii Generale, „toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului (Plahotniuc- n.r.) şi a mai multor persoane din anturajul lui, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară – furtul miliardului şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.

Reprezentanții Procuraturii anunță că în cadrul urmăririi penale, Viorel Morari nu a recunoscut comiterea infracţiunilor de care este bănuit şi la această etapă nu cooperează cu ancheta.

Totodată, cei din Procuratură spun că Morari a adus în cadrul acţiunilor de urmărire penală ameninţări procurorului de caz, fapte ce urmează a fi examinate în ordinea legală.

La 26 decembrie 2019, procurorului general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, în temeiul a 2 acte de sesizare înregistrate la Procuratura Generală, a pornit pe numele lui Morari urmărirea penală privind abuzul de serviciu şi falsul în acte publice.

Citește și: (VIDEO) Morari susține că nu a avut curaj să-i deschidă dosar lui Plahotniuc, chiar dacă dispunea de raportul Kroll

La aceeaşi dată, Stoianoglo a dispus competenţa exercitării urmăririi penale unui grup de procurori şi ofiţeri de urmărire penală, sub conducerea unui procuror din cadrul Procuraturii Generale.

La 10 ianuarie 2020, Viorel Morari a fost recunoscut în calitate de bănuit, audiat asupra circumstanţelor cauzei şi reţinut în ordinea articolului 166 din Codul de procedură penală pentru 72 de ore. Acum, acesta este deţinut în Izolatorul de urmărire penală din cadrul Direcţiei de poliţie a municipiului Chişinău.

Astăzi este programată punerea lui Morari sub învinuire, audierea lui în această calitate procesuală, precum şi soluţionarea chestiunilor privind suspendarea lui din funcţia de procuror şi aplicarea în privinţa lui a măsurii preventive.

Conform Codului penal, abuzul de serviciu se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1.350 la 2.350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani. Falsul în acte se pedepsesc cu amendă în mărime de la 1.350 la 2.350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 1 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

În luna octombrie 2019, Morari a declarat că nu i-a deschis un dosar lui Vladimir Plahotniuc pe cauza jafului din sistemul bancar întrucât nu a avut suficient curaj.

El a recunoscut că dispunea de raportul Kroll, acolo unde Plahotniuc este prezentat drept unul dintre beneficiarii furtului miliardului, dar că acele probe „nu erau suficiente pentru a porni un dosar penal”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X