Slusari a decis să-i trimită lui Stoianoglo anexe din raportul Kroll, cu beneficiarii finali ai fraudei bancare

Autor: , in Actualitate / Economic / 11 ianuarie, 2020, 18:17

Vicepreședintele Parlamentului, președinte al Comisiei parlamentară de anchetă privind frauda bancară, Alexandru Slusari, a decis să-i trimită lui procurorului general Alexandr Stoianoglo anexe din raportul Kroll, după ce acesta a spus că nu a găsit lista beneficiarilor finali ai furtului miliardului și a expediat în adresa lui Slusari un demers prin care a solicitat remiterea către Procuratura Generală a listei beneficiarilor finali, existenţa căreia a fost confirmată de unii deputaţi.

Slusari susține că luni, la prima ora, va expedia procurorului general două anexe din raportul Kroll, care conțin mai multe nume ale persoanelor implicate în procesul devalizării sistemului bancar, care „demult sunt arhicunoscute”.

„Situația, în opinia mea, este mai mult decât ridicolă. Este o confirmare mai mult decât elocventă a faptului capturării justiției în perioada 2014-2019”, comentează deputatul.

Slusari menționează că la 22 martie 2018 reprezentantul companiei Kroll, în prezența conducerii Băncii Naționale, a transmis Procuraturii Anticorupție raportul Kroll 2 cu toate anexele și numele.

Citește și: (DOC/EXCLUSIV) Stoianoglo „sau nu a citit sau minte”? Lista beneficiarilor finali ai fraudei bancare, despre care procurorul general spune că nu există

„Acest fapt ne-a fost confirmat atât de BNM, cât și de angajații agenției Kroll, cu care membrii Comisiei de anchetă au avut o întâlnire oficială în iulie 2019. După eforturi suplimentare, pe data de 20 septembrie 2019, Comisia de anchetă a obținut toate anexele la raportul Kroll 2 cu indicarea „eroilor” furtului miliardului”, spune vicepreședintele Parlamentului.

Slusari este de părere că pentru tergiversarea anchetei trebuie să răspundă nu doar șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, reținut vineri pentru 72 de ore, ci și alte persoane-factori de decizii, cum ar fi Adriana Bețișor, Eduard Harunjen și Igor Popa.

„Posibil lista celor vinovați este mai mare. Cinci ani Procuratura a mimat investigarea și nu a întors nici un ban din miliardele furate, pe care Guvernul Plahotniuc le-a pus pe umerii cetățenilor în suma dublă, iar Guvernul Dodon refuză să le scoată. Dacă în foarte scurt timp persoanele nominalizate nu sunt trase la răspundere, putem constata că justiția rămâne amorțită și controlată politic. Aceeași regulă este valabilă și pentru alte dosare de rezonanță de gen finanțarea lui Dodon din străinătate, Aeroport, răpirea profesorilor turci, privatizări și concesionări ilicite, Arena Națională, persecutarea activiștilor civici și politici și multe altele. Datoria opoziției și societății civile să menținem presiunea maximală în vederea neadmiterii mușamalizării acestor cazuri, inclusiv prin proteste”, comentează Alexandru Slusari.

Procuratura Generală anunța vineri că, anexele ridicate ale raportului Kroll 2 nu conţin un document cu denumirea „lista beneficiarilor finali” sau un alt document cu o listă exhaustivă a beneficiarilor finali.
Astfel, procurorul general a expediat în adresa lui Slusari un demers prin care a solicitat remiterea către Procuratura Generală a listei beneficiarilor finali, existenţa căreia a fost confirmată de unii deputaţi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X