Secretarul de stat al SUA îl declară pe Plahotniuc persoană indezirabilă; Acuzații grave în adresa fostului lider PD

Autor: , in Politic / Populare / 13 ianuarie, 2020, 19:31

Oligarhul Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat, este acuzat de către secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Mike Pompeo, de acțiuni de corupție care au subminat justiția și au compromis procesele democratice în Republica Moldova. În aceste condiții, Pompeo l-a declarat persoană indezirabilă în SUA pe Plahotniuc. 

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Pompeo menționează că Statele Unite sunt alături de Republica Moldova în procesul de luptă împotriva corupției.

„Acțiunile de corupție ale lui Vladimir Plahotniuc au subminat statul de drept și au compromis sever independența instituțiilor democratice din Moldova. Astăzi, îl declar persoană indezirabilă. SUA sunt alături de Moldova în lupta împotriva corupției”, se arată în mesajul șefului diplomației americane.

Cu alte cuvinte, Mike Pompeo a anunțat că Vladimir Plahotniuc a intrat sub incidența unei legi americane care declară indezirabile pe teritoriul SUA persoanele implicate în acte de corupție în țările lor. Sub incidența legii cad și membrii familiei lui Plahotniuc.

„Pe lângă Plahotniuc, îi declar indezirabili pe soția sa, Oxana Childescu, fiul său, Timofei Plahotniuc, și copilul său minor. Acțiunea de astăzi transmite un semnal puternic, Statele Unite nu tolerează corupția și este alături de oamenii din Moldova în lupta împotriva acesteia. Departamentul de Stat va continua să se folosească de aceste prevederi pentru a a-i sancționa pe actorii corupți din această regiune și la nivel global”, se mai arată în mesajul lui Pompeo de pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.

Anunțul lui Pompeo survine în contextul în care viza lui Plahotniuc pentru Statele Unite a expirat în decembrie 2019. Potrivit mai multor surse, Plahotniuc, care se afla în Miami, ar fi încercat să obțină o nouă viză sau azil politic.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X