Dodon a promis indexarea pensiilor de 2 ori pe an, iar colegii săi din PSRM au redus numărul beneficiarilor. PAS propune transparență în activitatea deputaților (VIDEO)

Autor: , in Actualitate / Politic / 14 ianuarie, 2020, 18:50

Deputații fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) vor depune o inițiativă legislativă care are drept scop transparentizarea activității parlamentului. Mai exact, cei din PAS propun ca pe site-ul instituției să fie publicate amendamentele depuse de deputați.

Conform proiectului, urmează a fi completat Regulamentul Parlamentului astfel încât acesta să prevadă publicarea pe site-ul Parlamentului a amendamentelor depuse de deputați, a întrebărilor și interpelărilor scrise cât și a răspunsurilor aferente, dar și stenografierea și publicarea pe site a declarațiilor și luărilor de cuvânt ale deputaților.

Deputata Galina Sajin susține că o astfel de practică este folosită în țările democratice, iar aprobarea unei astfel de inițiative ar însemna aliniere la standardele internaționale.

„La moment, site-ul Parlamentului nu permite cetățenilor să urmărească activitatea deputaților sau evoluțiile proiectelor legislative așa cum ar fi necesar pentru o activitate cu adevărat transparentă. Practica internațională ne arată că monitorizarea activității deputaților este asigurată în țările democratice. Dorim să luăm exemplul țărilor europene. Parlamentul trebuie să creeze o legătură mai bună cu cetățenii, or această inițiativă reprezintă o aliniere la standardele mondiale în vederea activității deputaților”, a declarat Galina Sajin.

De partea cealaltă, deputatul Lilian Carp susține că dacă pe site-ul instituției ar fi informații despre activitatea deputaților, vor fi vizibile și interesele cui aceștia le promovează. Parlamentarul a exemplificat că plata pentru tranzitul de gaze a fost pus pe umerii cetățenilor printr-un amendament depus de ex-deputatul Simion Furdui, iar printr-un alt amendament al altui deputat a fost redus numărul de pensionari care pot beneficia de pensie indexată de două ori pe an, așa cum prevedea un proiect de lege propus de președintele Igor Dodon.

„Pentru a camufla lipsa de bani în buget, dar pentru a întreține propaganda socialistă, deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, a modificat proiectul președintelui privind indexarea pensiilor, fără ca cetățenii să știe cine este autorul amendamentului privind micșorarea numărului beneficiarilorˮ, a declarat Lilian Carp.

Potrivit mold-street, proiectul inițial prevedea că începând cu anul 2021 are loc indexarea dublă a pensiilor de peste 3.452 lei, iar începând cu anul 2022 – a tuturor pensiilor care nu depășesc 5.178 lei.

După amendamentul socialistului Odnostalco, în anii următori de indexarea de la 1 octombrie vor beneficia doar pensionarii cu pensii mai mici de 1.726 lei, cu ajustările de rigoare în funcție de evoluția viitoare a indicatorului minimului de existență pentru pensionari.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X