Sicriul lui Ștefan Petrache va fi depus în două locații din centrul Capitalei. Artistul va fi înmormântat joi, 16 ianuarie

Autor: , in Social / 14 ianuarie, 2020, 18:35

Miercuri, 15 ianuarie, sicriul cu corpul neînsuflețit al lui Ștefan Petrache va fi depus la Catedrala „Sfânta Teodora de la Sihla” din centrul Chișinăului. Joi dimineață, de la ora 9:00, va fi săvârșit prohodul, iar în aceeași zi sicriul va fi depus la Palatul Național „Nicolae Sulac”. Tot joi, regretatul cântăreț va fi înmormântat la Cimitirul Central din strada Armenească din Capitală.

Ștefan Petrache, una dintre figurile emblematice ale muzicii ușoare autohtone, a decedat pe data de 13 ianuarie 2020.

Născut la 8 mai 1949, în localitatea Vânători din raionul Nisporeni, Ștefan Petrache își face studiile la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu”. Debutează în 1974, în calitate de solist al Orchestrei Simfonice și de Estradă a Radioteleviziunii Moldovenești. Ulterior activează ca solist în legendarele formații vocal-instrumentale de la noi „Orizont” (1977) și „Contemporanul” (1978-1981).

În perioada anilor 1982-1987, Ștefan Petrache își extinde arealul activităților și devine director artistic și solist al formației „Plai”. Între anii 1988-1990 este solist în formația de promovare a muzicii a Filarmonicii de Stat din Chișinău.

Anul 1991 este unul de cotitură. Atunci, spre regretul mediului cultural și al întregii comunități, Ștefan Petrache se retrage din scenă și se consacră familiei, păstrând relația de suflet cu viața artistică a Republicii Moldova.

Maestrul Ștefan Petrache a pus pe note versuri irepetabile, a vibrat în unison cu trăirile tinerilor și sentimentele mărețe, lăsându-ne moștenire veritabile opere de artă. Numele compozitorului și interpretului Ștefan Petrache va dăinui, dovadă fiind creațiile sale ce se regăsesc în repertoriul tinerilor artiști. Piese ca De-aș avea, În august, Chemarea casei părintești, Ce-aș fi fost, Crede-mă, Balada haiducească, Iubește, Monolog sunt nemuritoare.

Pentru contribuție valoroasă la dezvoltarea artei muzicale și pentru talentul deosebit, lui Ștefan Petrache i-a fost conferit titlul onorific Artist Emerit (1986) și cel de Artist al Poporului (2010). Este deținătorul Medaliei „Meritul Civic” (1994), al medaliei „Gloria Muncii” (2001) și cavaler al „Ordinului Republicii” (2014).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X