Comunicatul Platformei DA nu pare altceva decât un „orgoliu de partid”. Firul logic ar impune susținerea candidatului pro european cu cele mai mari șanse să câștige alegerile prezidențiale, iar discuția ar trebui pornită de aici. Apartinic sau nu. Iar momentan Maia Sandu pornește cu prima șansă dacă va decide să candideze. Ping pong-ul de Facebook între PP-DA și PAS nu face decât să alimenteze orgoliile unor membri din cele două partide și să enerveze potențialii votanți.

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr insistă pe așa zisa identificare a unui candidat „apartinic” în perspectiva alegerilor prezidențiale. Maia Sandu, lidera PAS, și cea care a candidat în 2016 împotriva lui Igor Dodon, fiind învinsă numai în urma suportului pe care Partidul Democrat l-a acordat celui din urmă, ar fi astfel exclusă din start.

De unde poate să apară un candidat comun „apartinic”? Candidații la prezidențiale nu se scot din joben dacă vrei să câștigi. Mai ales când alegerile bat la ușă. Pare clar că insistența PP-DA nu are în spate nicio analiză a intențiilor de vot sau preferințe în rândul electoratului. Una din explicațiile de pe pagina de Facebook a platformei este încercarea de a „unifica toate forțele și nu să le dispersăm în interesul unui singur partid”. Partidul fiind, desigur, PAS-ul Maiei Sandu. Nu cred că aceasta ar trebui să fie preocuparea majoră a PP-DA.

Aproape toate sondajele de opinie de la Chișinău îl indică pe Igor Dodon ca persoana publică în care moldovenii au cea mai mare încredere, urmat de Maia Sandu. Dodon, fără contracandidat pe eșicherul pro rus, aflat într-un proces de consolidare al puterii, cu un control cvasi total pe numeroase televiziuni și beneficiind de resurse net superioare celor ale Maiei Sandu și blocului ACUM, ar fi greu de învins și pe o mobilizare foarte bună a forțelor „pro europene”. Unele care oricum sunt foarte divizate, în special cele așa zis unioniste.

Genul acesta de semnale care indică mai degrabă neînțelegeri interne în cadrul blocului ACUM sunt ușor de speculat de Igor Dodon. După câteva luni la guvernare cu rezultate minime, și datorită blocării oricăror reforme de către socialiști (dar decontate de blocul ACUM) și a unor naivitități inerente, dar și pierderea campaniei pentru primăria Chișinău de către Andrei Năstase în urma unei campanii slabe, ar fi fost de preferat ca blocul ACUM să-și evalueze „performanța”, cu accent pe greșelile făcute în ultimele luni.

Acest lucru nu doar că nu se întâmplă, dar se insistă și cu ceea ce pare o fantasmagorie – un candidat din afara partidelor politice, dar comun. Ceea ce PPDA a făcut corect în 2016, susținerea Maiei Sandu, candidatul de atunci cu cele mai mari șanse împotriva lui Igor Dodon, e inversată de încăpățânarea actuală de a căuta un alt candidat, fără nicio analiză, și ignorând un principiu de bun simț: acela de a susține candidatul pro european cu cele mai mari șanse de a-l învinge pe Igor Dodon. Și momentan acea persoană este Maia Sandu, iar discuțiile ar trebui pornite de aici.

Decizia nu pare decât o inflamare a relațiilor dintre cele două partide pro europene, un joc de putere, dar care alienează membrii celor două partide și enervează cel mai probabil potențialii votanți. Până la urmă, scopul este debarcarea lui Igor Dodon, și aceea foarte incertă, nu ping-pong-ul dintre PP-DA și PAS.

O eventuală victorie împotriva lui Igor Dodon va depinde de o prezență foarte bună la urne pentru a contrabalansa electoratul captiv al PSRM, ceea ce înseamnă că blocul ACUM trebuie să-și seteze cum va aborda alegerile încă de pe acum. Schimbul acesta de comunicate pe Facebook, pe principiul ba suntem împreună, ba nu suntem împreună, nu poate atrage decât antipatii.

Și PAS, și PP-DA, sunt partide noi, pro europene, însă departe de a fi consolidate sau cu obiective clare pe ce vor să obțină pe termen mediu și lung. Scorul foarte bun de la alegerile parlamentare și locale este de fapt un cec în alb dat acestora de către votanți, unul datorat mai degrabă promisiunilor de ce ar putea fi ele ca partide și nu ce sunt în acest moment. Iar rezultatul acesta a fost în pofida unor resurse extrem de limitate și a unei organizări precare a ambelor.

Pentru cei care urmăresc politica din România, USR, partid apărut cam în aceeași perioadă cu PAS și PP-DA, după un rezultat foarte bun la alegeri, își dispută viitorul tot prin comunicate și certuri  pe Facebook. La fel, telenovela desemnării candidatului opoziției pentru primăria București durează de câteva luni bune. În același stil de comunicate via Facebook, și Nicușor Dan (susținut de USR), și Vlad Voiculescu (susținut de PLUS), parte a aceleași Alianțe USR-PLUS se anunța unul pe celălalt care ar fi mai potrivit drept candidat. Unul dintre ei se declară tot „în  afara partidelor”.

Până acum, a fost de apreciat decizia celor două partide de a trece peste orgoliile inerente și a se susține reciproc în cadrul alegerilor – Maia Sandu în alegerile prezidențiale din 2016, Andrei Năstase la Primăria Chișinău. De preferat ar fi ca PAS și PP-DA să nu repete comunicatele cu iz de telenovelă de la București. Altfel, PP-DA se poate inspira de la colegii lor de familie europeană, PNL-ul românesc, cum aceștia au căutat un candidat „apolitic” pentru primăria București în 2016, i-au creat „imagine publică” în 24 de ore, doar ca să renunțe la el după alte 24 ore căci nu se potrivea.

Pe Facebook s-au aruncat astăzi multe nume de cine ar trebui să fie „candidatul” – înainte totuși de a face apel la căutat acul în carul cu fân, ar fi fost de preferat ca discuțiile să rămână în interiorul blocului ACUM și testat cine este creditat cu cele mai mari șanse. Însă, până acum, dorința PP-DA pare doar un „orgoliu politic de partid”, ceea ce denunță chiar ei în comunicatul de pe Facebook.


Acest articol este proprietatea Expresiv Media SRL, și este protejat de legislația drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limita a 150 de cuvinte, cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către articolul original.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here