Foto: Facebook/Igor Dodon

Prim-ministrul Ion Chicu, dar și președintele Igor Dodon, neagă că amendamentul deputatului PSRM Vladimir Odnostalco a adus schimbări majore proiectului de lege care prevede indexarea pensiilor de două ori pe an, în contextul în care presa a identificat că numărul persoanelor care se vor bucura de indexare va fi mai mic cu aproape 100.000 de persoane, decât numărul spus de Dodon.

Proiectul de lege a fost aprobat cu precizarea principală că indexarea pensiilor va fi făcută de 2 ori pe an – la 1 aprilie și 1 octombrie. Ulterior, promisiunea a fost adaptată realităților bugetare, astfel încât începând cu anul 2021 de dubla indexare a pensiilor urmează să beneficieze un număr mai mic de pensionari, iar în 2020 de dubla indexare se vor bucura doar cei care au o pensie sub minimul de existență, adică mai mică de 1.726 de lei.

Igor Dodon: Trebuie să indexăm cu mai multe procente pensiile mici

Întrebat în cadrul conferinței de astăzi susținută alături de prim-ministru și speaker de ce a fost nevoie ca socialistul Vladimir Odnostalco să vină cu amendamentul care schimbă proiectul inițial, Igor Dodon a spus că nu contează ce modificări au fost operate, întrucât „scopul de bază este să micșorăm diferența dintre cei care primesc pensii mari și cei care au o pensie mică”.

Citește și: Dodon a promis indexarea pensiilor de 2 ori pe an, iar colegii săi din PSRM au redus numărul beneficiarilor. PAS propune transparență în activitatea deputaților (VIDEO)

„Voi da posibilitate colegilor din Guvern să spună, dar indexarea pensiilor de două ori pe an, așa cum am promis, începând cu anul acesta este o realitate. Este vorba despre indexarea pensiilor la 1 aprilie și 1 octombrie. Indexarea pensiilor la 1 octombrie are sarcina să micșoreze decalajul între pensiile mari și mici. Avem persoane care primesc pensii de 5,6,7,8 și mai mult și cred că, în primul rând, trebuie să indexăm cu mai multe procente, cu un ritm mai rapid pensiile mici, deoarece cel care a muncit în agricultură și a ieșit la pensie pe baza unui salariu mic, are pensia mică, chiar dacă a lucrat în câmp de la ora 8 dimineață până la ora 8 seara. Scopul de bază este să micșorăm această diferență”, a declarat președintele.

Ion Chicu: În 2021 vom majora plafonul, dar rămâne de văzut în ce măsură

La rândul său, prim-ministrul Ion Chicu a spus că modificările au fost operate, iar plafonarea pentru anul 2021 a fost scoasă, deoarece acest subiect urmează a fi discutat cu reprezentanții FMI și ulterior inclus în legea bugetului pentru anul 2021.

„Conform proiectului inițial, la 1 octombrie 2020 de indexare vor beneficia toți cei care au pensia până la minimul de existență pentru pensionari – 1.726 de lei. Prevederea exact așa a rămas. Deci, toți cei care erau implicați în proiectul inițial vor primi indexarea dublă. În proiectul inițial era că în 2021 acest plafon va fi majorat. Deci, noi suntem la început de 2020, iar bugetul pentru anul 2021 va fi discutat și aprobat ulterior și veți vedea că atunci va apărea și această plafonare. A fost scos plafonul pentru 2021 pentru că suntem un Guvern responsabil, avem colaborare cu FMI, proiectul inițial a fost remis lor și au solicitat ca până ce nu va fi văzută prognoza macroeconomică pentru 2020-2021 să nu scriem asta în lege. Dar noi avem acest aspect pe agendă. Vine misiunea FMI pe 22 ianuarie curent și vom discutat, inclusiv, acest subiect. În 2021 vom majora plafonul, dar rămâne de văzut în ce măsură”, a spus Ion Chicu.

Președintele a intervenit cu „vom vedea în 2021. O să facem bugetul proiectului. Dar poate ajungem să punem plafonul 2.500 de lei”.

Proiectul inițial prevedea că începând cu anul 2021 are loc indexarea dublă a pensiilor de peste 3.452 lei, iar începând cu anul 2022 – a tuturor pensiilor care nu depășesc 5.178 lei. După amendamentul socialistului Odnostalco, în anii următori de indexarea de la 1 octombrie vor beneficia doar pensionarii cu pensii mai mici de 1.726 lei, cu ajustările de rigoare în funcție de evoluția viitoare a indicatorului minimului de existență pentru pensionari.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here