Răspunsul vag al Procuraturii privind cazul profesorilor turci expulzați din R. Moldova. Deputat: Cazul este tergiversat în continuare (DOC)

Autor: , in Politic / 15 ianuarie, 2020, 17:57

Deputatul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, a primit răspuns de la Procuratura mun. Chișinău la interpelarea prin care a solicitat autorităților informații despre dosarul penal pornit în cazul celor șase profesori turci expulzați din Republica Moldova în septembrie 2018, care ulterior au fost condamnați la ani grei de închisoare în Turcia. Făcând trimitere la răspunsul primit, Litvinenco apreciază că acest caz este „tergiversat în continuare”.

Litvinenco se arată dezamăgit de informațiile primite, întrucât nu ar fi primit răspuns la toate întrebările pe care le-a adresat instituției respective.

Deputatul a solicitat, la 16 decembrie, informații despre etapa la care se află cauza penală pe acest subiect și care sunt persoanele implicate în această cauză și ce statut procesual are fiecare din ele.

De asemenea, parlamentarul a solicitat informații despre faptul dacă au fost stabilite circumstanțe noi în sensul extinderii urmăririi penale în privința altor persoane. Litvinenco motivează această solicitare prin faptul că „în societate predomină ideea precum că atare acțiuni ilicite ar fi fost dispuse la indicația lui Vladimir Plahotniuc prin înțelegere prealabilă cu Președintele Republicii Moldova, având ca premiză o ”contraprestație” pentru ”sponsorizarea” lucrărilor de reparație a sediului Președinției Republicii Moldova?”.

O altă întrebare la care deputatul a cerut un răspuns este dacă a fost stabilită forma de implicare şi gradul de vinovăție a fostului director SIS, Vasile Botnari, la data comiterii infracțiunii.

Sergiu Litvinenco spune că din cele patru întrebări, a primit răspuns doar la una și la aceea parțial, e motiv că Procuratura nu poate oferi mai multe detalii întrucât informația ar fi clasificată potrivit Legii cu privire la secretul de stat, chiar dacă anexa nr.1 la Legea cu privire la secretul de stat spune expres că deputații au dreptul de acces la secretul de stat de forma 1.

„Se mai invocă Legea privind protecția datelor cu caracter personal. Și asta cu toate că aceasta conține excepții de la regula nedivulgării, iar cazul dat, având în vedere că vizează un interes public deosebit, se circumscrie acestor excepții”, spune Litvinenco.

În context, acesta anunță că va solicita repetat informație de la procurori astfel încât aceștia să respecte legea.

La sfârșitul anului 2019, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a cerut omologului său Igor Dodon să închidă activitatea liceelor „Orizont” și să le transfere în gestiunea unei organizații controlate de liderul de la Ankara. Mai mult decât atât, Erdogan i-a mulțumit lui Dodon pentru expulzarea celor 7 profesori turci, din toamna anului 2018, pe care el a numit-o drept „luptă împotriva terorismului FETO”.

„Mulțumim Moldovei pentru cooperarea în lupta împotriva FETO și extrădarea membrilor săi în Turcia”, a declarat Recep Tayyip Erdogan în cadrul unei conferințe de presă după întâlnirea cu Igor Dodon la palatul prezidențial de la Ankara.

Republica Moldova este unul dintre puținele state care, în 2018, a acceptat solicitarea Ankarei de a extrăda profesori turci din rețeaua condusă de Gulen. Multe alte state, printre care România, Franța, Germania sau SUA, au respins aceste solicitări.

Foto: Facebook / Sergiu Litvinenco

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X