Anunțul secretarului de stat american, Mike Pompeo, cu privire la faptul că oligarhul Vladimir Plahotniuc și familia acestuia au primit interdicție de a intra pe teritoriul SUA, din cauza acțiunilor de corupție a fostului lider PDM care au subminat justiția și au compromis procesele democratice în Republica Moldova, ar trebui să fie un semnal pentru Igor Dodon, susține avocatul Ștefan Gligor, care spune că președintele este în proces de preluare a controlului asupra puterii judecătorești în Republica Moldova. Aceasta, în opinia lui Gligor reprezintă definiția uzurpării puterii în stat.

Făcând referire în cadrul emisiunii Cotidianul LIVE la comentariul președintelui în contextul în care SUA l-au declarat indezirabil pe Plahotniuc, Gligor i-a amintit lui Dodon că vorbește despre fostul său partener politic.

„Vreau să-i aduc aminte lui Dodon că el vorbește despre fostul său partener politic. Acesta este omul împreună cu care a schimbat sistemul electoral, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, și a contribuit la cel mai corupt scrutin electoral din istoria țării, care se numește alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Acum, Dodon din postura omului care i-a trădat pe toți – l-a trădat pe Plahotniuc, care l-a ajutat să devină președinte prin utilizarea resursei administrative, mobilizarea transnistrenilor, foarte posibil tolerarea finanțării ilegale a PSRM care până astăzi nu este clarificată și altele, după care s-a răzvrătit împotriva lui Plahotniuc făcând coaliție cu Blocul ACUM și după care a trădat Blocul ACUM, iar cu oamenii care au rămas orfani de Plahotniuc a făcut coaliție și o face pe eroul. Deci, de fapt, omul acesta trebuie să înțeleagă că ceea ce s-a întâmplat este un semnal pentru el, deoarece el, Igor Dodon, astăzi este în proces de preluare a controlului asupra puterii judecătorești în Republica Moldova și asta este definiția uzurpării puterii în stat”,a declarat Gligor.

Avocatul a exemplificat prin faptul că socialiștii controlează puterea legislativă și executivă, din ecuație lipsind doar cea judecătorească.

„El deja controlează Parlamentul, adică puterea legislativă. Controlează puterea executivă care este Guvernul Chicu, guvern hibrid PD-PSRM, și rămâne doar puterea judecătorească. În momentul în care noi vom avea indicii clare că Dodon este implicat în exercitarea influențelor politice asupra puterii judecătorești, asupra Procuraturii, vom avea probe că ei încearcă să facă o reformă a justiției care duce la controlul politic a justiției de către PSRM asta nu este altceva decât uzurparea puterii în stat și este o infracțiune penală, complementată de faptul că ei deja controlează un cartel întreg de resurse mediatice pe piața din Republica Moldova, care împreună cu resursele mediatice ale lui Plahotniuc, dat în căutare, acoperă circa 90% din spațiul mediatic”, a mai spus acesta.

În context, Gligor l-a atenționat pe președinte să i-a în calcul mesajul secretarului de stat american, Mike Pompeo, care a anunțat despre faptul că SUA l-au declarat indezirabil pe Plahotniuc.

„Analiza acestui cumul de factori ar putea să ne ducă la concluzia că ceea ce s-a întâmplat luni în adresa lui Plahotniuc este un semnal către Dodon, că dacă vei merge pe urmele lui Plahotniuc, vei nimeri exact în aceeași situație. Cam asta ar trebui să înțelegem noi din istoria legată de declarațiile secretarului de stat american Mike Pompeo – că asta nu este doar despre Plahotniuc”, a adăugat Ștefan Gligor.

De partea cealaltă, ex-ministra Justiției Olesea Stamate susține că decizia SUA nu vine neapărat în baza unei solicitări, așa cum încearcă să spună președintele și să își atribuie meritul.

„Cred că această decizie nu vine neapărat în baza unei solicitări. Aceasta poate fi o decizie internă a SUA, bazându-se pe analiza situației din Republica Moldova, pe ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă în ultimele câteva luni. Cred că dacă scenariul politic nu era cum a fost din iunie până în noiembrie 2019 probabilitatea ca acest lucru să se întâmple era mică. Dacă va fi dat în căutare de către INTERPOL este una, dacă va fi ulterior solicitată extrădarea este altceva. Acestea sunt anumite acte procedurale care se fac în Republica Moldova și se transmit statelor respective și ele reacționează. Dar, din punctul meu de vedere, acest act nu este o reacție la o solicitare”, a spus Olesea Stamate.

De menționat că, Igor Dodon și-a arătat recunoștința Statelor Unite pentru decizia de a impune sancțiuni fostului lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc. Într-o declarație pentru agenția de presă rusă TASS, Dodon a spus că „sancțiunile împotriva oligarhului fugar sunt un semnal bun și așteptat de la partenerii noștri occidentali, pentru care le suntem recunoscători”.

„Am apelat în mod repetat la aceștia, inclusiv direct în Statele Unite, cu o astfel de solicitare. Cu toate acestea, a fost nevoie de timp și intervenția structurilor de drept din țara noastră”, a declarat Igor Dodon.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here