Președintele Igor Dodon încearcă să își subjuge domeniul justiției, iar ceea ce a trimis Guvernul, la începutul lunii ianuarie curent, Consiliului Europei nu reprezintă un proiect de reformă al justiției, ci este un proiect de modificare a legii cu privire la evaluarea performanței judecătorilor, cu carențe majore. Opinia este împărțită de ex-ministra Justiției, Olesea Stamate, și avocatul Ștefan Gligor.

În cadrul emisiunii Cotidianul LIVE, Stamate a declarat că în pachetul de documente transmis de Guvern către Consiliul Europei se ascund „anumite elemente care, în cazul în care vor fi adoptate, îi vor permite lui Dodon și socialiștilor să-și subjuge justiția”.

„Guvernul spune că aceasta este o reformă, dar după mine aceasta nu este o reformă. Ceea ce a transmis Consiliului Europei nu este un proiect de reformă al Justiției, ci este un proiect de modificare a legii cu privire la evaluarea performanței judecătorilor. Ceea ce am propus noi când eram la Guvern era o evaluare externă a judecătorilor, o evaluare veritabilă a judecătorilor făcută de experți independenți, care conferă acestui exercițiu de evaluare credibilitate și transparență. Ori ceea ce propune acum Ministerul Justiției nu este nici una, nici alta, însă, este modificarea legii și, atenție, nu trebuie să o privim ca o modificare a Legii oarecare, deoarece în această lege se ascund anumite elemente care, în cazul în care vor fi adoptate, îi vor permite lui Dodon și socialiștilor să-și subjuge, de fapt, justiția”, a declarat Stamate.

Evaluarea judecătorilor va fi făcută de un colegiu ales de majoritatea parlamentară PSRM-PDM

Ex-ministra susține că proiectul este unul periculos și din considerentul că evaluarea judecătorilor se propune a fi făcută de un colegiu constituit de Parlament, adică de majoritatea PDM-PSRM.

„Continuând pe ideea evaluării extraordinare a judecătorilor, ei încredințează acest exercițiu unui colegiu al CSM-ului. Dacă tu pornești pe ideea că vrei să faci o evaluare veritabilă a judecătorilor, nu încredințezi acest exercițiu unui organ care până acum nu s-a descurcat cu evaluarea judecătorilor. Să spunem că ei unesc colegiul de evaluare al performanței și cel pentru selecție și formează un nou colegiu. Acest colegiu urmează a fi compus din șase judecători și patru persoane care nu sunt judecători. Deci, șase judecători vor decide soarta altor judecători din breaslă. Acest colegiu este selectat de o așa numită comise de monitorizare, care este compusă de cinci experții internațional numiți de Parlament, propuși de către partenerii de dezvoltare, și cinci membri, foști sau actuali judecători, propuși de experți naționali și numiți de Comisia juridică a Parlamentului, comisie despre care știm cum a desfășurat până acum concursuri”, a mai spus Olesea Stamate.

La rândul său, avocatul Ștefan Gligor a punctat că, democrații care sunt acuzați de uzurparea puterii în stat ar trebuie să fie subiect al unei urmăriri penale în vederea investigării și nu să fie cei care își atribuie rolul de a reforma justiția.

„Comisia de monitorizare care va forma colegiul de evaluare este creată integral de Parlament prin voință politică a PSRM și PDM, care în mare parte este acuzat de uzurparea puterii în stat și ar trebuie să fie subiectul unei urmăriri penale în vederea investigării bănuielii rezonabile de participare la uzurparea puteri în stat”, susține Gligor.

Gligor: Comisia este deja viciată, deoarece depinde integral de Parlament

Avocatul a explicat că, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, controlată de PSRM, va alege cinci judecători la buna ei discreție care vor intra în această comisie de monitorizare, iar ceilalți cinci membri vor fi aleși la sugestia organizațiilor internaționale și partenerilor de dezvoltare. „Noi nu cunoaștem care sunt aceste organizații”, spune acesta.

În opinia avocatului, această comisie este deja viciată, deoarece depinde integral de Parlamentul Republicii Moldova care are astăzi o majoritate din 66 de mandate PSRM-PDM, „democrații fiind cei împotriva cărora a pornit deja toată istoria, este partidul care a uzurpat puterea în Republica Moldova și este subiect al declarației cu privire la instituțiile capturate ale statului”.

„Această formulă este viciată de jur împrejur și este extrem de dubioasă. Nu poți cu persoane bănuite de infracțiuni atât de grave împotriva statului și al cetățenilor să faci reforma justiției. Este nonsens”, a adăugat avocatul.

Cu referire la Proiectul Planului de Acțiuni pentru implementarea Strategiei de asigurare a independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2020-2023, Gligor susține că PSRM vrea să modifice Constituția prin a oferi președintelui prerogativa de a numi judecători la Curtea Supremă de Justiție, precum și excluderea vechimii în funcția de judecător de cel puțin 10 ani pentru a putea fi numit judecător al Curții Supreme de Justiție.

„În timp ce noi discutăm despre Morari și Plahotniuc, acești oameni vor să ia în brațe justiția. Deci, în anul 2020 socialiștii vor să modifice Constituția și să îi adauge atribuții suplimentare lui Dodon în domeniul justiției. Ei vor să-i permită lui Dodon se numească judecători la Curtea Supremă a Justiției. Mai mult ei vor să elimine criteriul de 10 ani experiență de judecător pentru numire a unui judecător la CSJ. Deci, asta înseamnă că un judecător a intrat în prima instanță, a lucrat jumătate de an și apoi poate merge la CSJ, ori dacă vreți judecătorii de la Curtea Supremă ar trebui să fie cei mai experimentați și echidistanți oameni din sistem”, a mai spus Ștefan Gligor.

Amintim că, la 3 ianuarie curent Ministerul Justiției a remis în adresa Consiliului Europeni pachetul de documente ce vizează reforma Justiției în Republica Moldova. Pachetul conține trei elemente: Strategia pentru asigurarea independenței și integrității setorului Justiției, Planul de acțiuni pentru implementarea acesteia și Proiectul de lege privind evaluarea integrității judecătorilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here