Klaus Iohannis spune în ce condiții România ar putea „relua” cooperarea cu Republica Moldova

Autor: , in Politic / Populare / 16 ianuarie, 2020, 14:04

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că România va relua cooperarea deplină cu Republica Moldova când va constata că la nivel guvernamental vor avea loc acţiuni pentru continuarea parcursului european, a procesului de reformă, cu precădere în domenii precum justiţia, administraţia şi combaterea corupţiei.

„În ceea ce priveşte Republica Moldova, reiterez poziţia României: parcursul european este singura şi cea mai sigură cale către reformarea profundă a instituţiilor, de natură să aducă beneficii palpabile cetăţenilor săi. Din păcate, aşa cum am mai spus, nu suntem deloc convinşi că actualul Guvern de la Chişinău îşi propune acest obiectiv. De aceea, vom continua doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetăţenilor, proiectele cu impact la nivel local şi proiectele de interconectare strategică. Vom relua cooperarea deplină doar atunci când vom vedea la nivel guvernamental acţiune concretă îndreptată spre continuarea parcursului european, a procesului de reformă, cu precădere în domenii precum justiţia, administraţia şi combaterea corupţiei, de natură să asigure un parcurs democratic şi predictibilitate în plan intern şi extern”, a spus Iohannis, la întâlnirea cu şefii misiunilor diplomatice străine acreditaţi la Bucureşti, desfăşurată la Palatul Cotroceni.

Anterior, premierul României Ludovic Orban a declarat că România nu poate considera actualul Guvern de la Chișinău un partener serios, situația din Republica Moldova reprezentând „o involuție” după demiterea cabienetului de miniștri în frunte cu Maia Sandu și instalarea în funcția de premier a lui Ion Chicu.

Un mesaj similar l-a avut la începutul lunii decembrie și ministrul român de Externe Bogdan Aurescu, în cadrul unei întrevederi cu omologul său moldovean Aureliu Ciocoi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X