(VIDEO) Platforma DA cere explicații de la Perju și ANSA și îl acuză pe Dodon de „privatizarea” exportului producției pomicole

Autor: , in Politic / 16 ianuarie, 2020, 12:58

Partidul Platforma DA îl acuză pe președintele Igor Dodon de monopolizarea sectorului pomiculturii și cere explicații de la ministrul Agriculturii, Ion Perju, și conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) privind situația în domeniul exportului fructelor în Federația Rusă. Reprezentanții PPDA reclamă lipsa de transparență și se arată „extrem de îngrijorați”, iar în lipsa unei reacții adecvate va cere demisia lui Ion Perju.

Potrivit vicepreședintelui PPDA, Alexandru Slusari, în iulie 2019, în cadrul vizitei delegaţiei parlamentare la Moscova, a discutat (n. r. – pe atunci în calitate de vice-președinte al Parlamentului) cu prim-ministrul Rusiei despre necesitatea modificării cardinale a listei exportatorilor producției pomicole din R. Moldova în Rusia şi extinderea acesteia prin includerea producătorilor care dețin plantații multianuale, fiind excluşi intermediarii.

„După vizita reprezentanților Rosselihoznadzor în cadrul căreia au fost inspectate pe parcursul a 3 săptămâni întreprinderile agricole autohtone, ANSA a expediat în septembrie în adresa omologilor din Rusia lista actualizată a exportatorilor de fructe. Această listă a fost coordonată cu asociațiile de profil și extinsă de la 130 la peste 500 de companii producătoare”, spun reprezentanții PPDA.

Potrivit lor, aprobarea listei actualizate a exportatorilor a fost tergiversată în Rusia.

„Deţinem informaţia că acest lucru s-a întâmplat la ingerinţa lui Igor Dodon, care s-a implicat activ, invocând argumente strict politice. Mai mult decât atât, după schimbarea recentă a Guvernului procedura actualizării listei a devenit absolut netransparentă. Din surse demne de încredere, cunoaștem că ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului a intervenit în proces, depășindu-şi inadmisibil atribuțiile. În consecinţă, în Federația Rusă a fost expediată o cu totul altă listă a exportatorilor, întocmită în mod obscur și neconsultată cu asociațiile agricultorilor”, afirmă Alexandru Slusari.

„Platforma DA constată cu o îngrijorare deosebită că în prezent sute de întreprinderi agroindustriale care oferă locuri de muncă pentru mii de cetățeni din Republica Moldova și asigură venituri pentru zeci de mii de proprietari ai terenurilor agricole nu dispun de posibilitatea de a exporta fructe în Federația Rusă. La mijloc sunt interesele meschine ale lui Igor Dodon și ale anturajului acestuia. Subliniem că acum este o situaţie foarte favorabilă pentru desfășurarea operațiunilor de export, mai ales datorită micșorării TVA la producția agricolă importată în Rusia: de la 20 la 10%”, se arată într-o declarație a formațiunii.

Potrivit PPDA, exportul producției pomicole moldoveneşti a fost privatizat de către Igor Dodon în scopuri meschine încă din perioada colaboraţionistă cu Plahotniuc și rămâne a fi exploatat şi acum de șeful statului în detrimentul intereselor producătorilor autohtoni veritabili.

Formațiunea insistă pe neadmiterea modificării listei exportatorilor fără consultări cu asociațiile pomicultorilor şi solicită adoptarea de urgentă a listei extinse menţionate mai sus a companiilor cu drept de export al fructelor în Rusia.

Citește și: Năstase anunță ce va face PPDA în cazul în care nu va fi identificat candidatul apartinic comun

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X