„Am pierdut patru luni”. Nagacevschi o acuză pe Stamate de „gafe”. Ex-ministra Justiției: „Fie e agramat juridic, fie matematic”

Autor: , in Actualitate / Politic / 17 ianuarie, 2020, 19:31

Fadei Nagacevschi o acuză pe fosta ministră a Justiției (MJ), Olesea Stamate, de faptul că Ministerul Justiției, în perioada în care era condus de ea, a întocmit greșit o cerere de chemare în judecată a companiei Avia Invest privind nulitatea contractului de concesionare a aeroportului Chișinău. Potrivit actualului ministru al Justiției, din cauza unor gafe procesuale la întocmirea și depunerea acțiunii, autoritățile au pierdut patru luni în rezolvarea acestui caz. Contactată de Cotidianul.md, Olesea Smatate, a declarat că actualul ministru al Justiției „caută nod în papură” și că judecătorii nu au înregistrat niciun progres timp de trei luni.

Acuzațiile lui Nagacevschi

„Despre contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chişinău. Pe 10 Septembrie 2019 APP (n. r. – Agenția Proprietății Publice) a înaintat o cerere de chemare în judecată împotriva SRL „Avia-Invest” privind nulitatea contractului de concesionare a aeroportului Chișinău. Acțiunea a fost pregătită de către MJ condus de dna Olesea Stamate. Nu contest competența dnei Stamate, dar… Dacă nu contest competența, atunci apar suspiciuni de rea intenție”, a scris Fadei Nagacevschi pe Facebook.

Potrivit lui, din cauza unor gafe procesuale la întocmirea și depunerea acțiunii, la data de 14 ianuarie Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a emis o încheiere prin care a decis să acorde APP un termen de 20 zile pentru înlăturarea lacunelor din acțiune pentru ca acțiunea să nu fie declarată inadmisibilă.

„Actualmente MJ în colaborare cu APP vor depune toate eforturile astfel încît procesul de judecată să poată fi pus pe rol în vederea soluționării litigiului și pretențiilor statului cu privire la iregularitățile legate de concesionarea aeroportului Chișinău”, a mai scris ministrul Justiției.

„Datorită acestor gafe am pierdut 4 luni. 4 luni în cazul unui obiectiv, care membrii fostului executiv îl declarau strategic important, şi acum încearcă să ne acuze că nu întreprindem măsuri hotărâte”, a adăugat Nagacevschi.

Citește și: (VIDEO) Concluziile comisiei de anchetă: Contractul de concesiune a Aeroportului trebuie reziliat. Există toate temeiurile juridice

Stamate: „E agramat fie din punct de vedere matematic, fie juridic”

„Actualul ministru este agramat fie din punct de vedere matematic, fie juridic. Fie el încurcă 20 de zile care sunt date pentru remedierea anumitor erori din cererea de chemare în judecată cu patru luni în care instanțele au tergiversat abuziv și inexplicabil examinarea acestei cauze, fie el nu înțelege că MJ nu poate interveni în sistemul judecătoresc, care este unul independent în R. Moldova. Sau e una, sau e alta, dar dumnealui cu siguranță are o problemă”, a declarat ministra Justiției în Guvernul Sandu pentru cotidianul.md.

Olesea Stamate spune că „în loc să caute nod în papură”, actualul ministru al Justiției „ar trebui să se întrebe de ce de la mijlocul lui octombrie, de când Curtea de Apel a soluționat conflictul de competențe și a decis care instanță va examina această cauză, până la mijlocul lui ianuarie nu a fost fixată nicio ședință de judecată.

„Sau judecătorilor le era frică să-și asume examinarea acestei cauze, sau s-au făcute anumite presiuni, poate chiar din partea socialiștilor, ca ei să tergiverseze, dar nu pot răspunde la această întrebare. Cert e faptul că trei luni nu s-a întâmplat nimic”, a spus Olesea Stamate.

„Dar după ce am început să ridicăm noi zarvă vizavi de faptul că a fost vândut din nou „Comaxavia”, deja cumpărat de către un așa-numit investitor din Rusia, și am început a solicita de la guvernarea actuală să vedem ce acțiuni au întreprins ei în acest sens, se pare că instanța de judecată s-a trezit, a luat o acțiune și a emis o încheiere cu privire la înlăturarea neajunsului din cererea de chemare în judecată, care e un act procesual absolut obișnuit”, a mai spus Stamate.

„Faptul că cineva nu-și face treaba cum trebuie și încearcă să caute țapul ispășitor sau vinovații în precedenta guvernare, cumva reprezintă, din păcate, acest Guvern”, a adăugat ea.

Amintim că la 10 septembrie 2019 Agenția Proprietății Publice a depus o cerere de chemare în judecată împotriva SC „Avia Invest” S.R.L. prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului din 30 august 2013 de concesiune a activelor aflate în gestiunea Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acestora”.

„Considerăm că acest contract de concesiune este unul abuziv, a fost încheiat cu multiple încălcări ale cadrului normativ în vigoare, fiind, de asemenea, în detrimentul interesului statului. Credem că există suficiente argumente pentru declararea nulității contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău”, a declarat premierul Maia Sandu în septembrie 2019.

Citește și: Nu s-a schimbat nimic; Aeroportul rămâne la Avia Invest, chiar dacă Guvernul a anulat hotărârile privind concesionarea

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X